Общото събрание на АИКБ избра нови органи за управление

Общото събрание на АИКБ избра нови органи за управление
Публикация   16:19     19 Март, 2021 /     akcent.bg   /     348

   Общото събрание на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)избра нови органи за управление. Досегашният председател на Управителния съвет на Асоциацията Васил Велев беше преизбран за нов мандат,а негови заместници ще са Данета Желева, Никола Зикатанов, Румен Радев и Кънчо Стойчев. В УС на АИКБ влизат още Боян Бойчев, Кирил Бошов, Стефан Василев, Мариана Итеваи Стефан Чайков. По време на заседанието бешеобновен състава и на Националния и Контролния съвет  на АИКБ.

   Общото събрание одобри и приоритетите в дейността на АИКБ за следващите четири години.Асоциацията ще работи за подобряване на бизнес климата в страната, за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, за развитие на капиталовите пазари и научно-изследователската дейности за насърчаване провеждането и продължаването на реформи в сферите на енергетиката ичовешките ресурси.

   Според АИКБ макроикономическата политика на страната ни трябва да бъде насочена в три основни направления. Това са запазване на данъчния модел, ефективен контрол над публичните разходи и дружествата с монополно положение на пазара и курс към Еврозоната и ОИСР. Асоциацията ще подкрепя запазването на пропорционалния данък от 10% и размерите на осигурителните вноски.

   Акцент в приоритетите на АИКБ е индустриалната политика, за да се подкрепи развитието на икономиката, така че да се създадат условия за ускорен икономически растеж, а от там ръст на доходите

   „Ускоряването на дейностите за въвеждане на електронно управление, по-доброто регулиране за свободно развитие на бизнеса, реализиране на стратегия за модернизация и цифровизация на индустрията и насърчаването на инвестициите и иновациите са само част от приоритетите, които страната ни трябва да осъществи през следващите няколко години, ако искаме да имаме конкурентоспособен бизнес.Това са и основните предпоставкиза необходимия ръст от над 6% на БВП, чрез който да постигнем догонващо развитие, обръщане на миграционните потоци и бъдеще за децата и внуците ни в България“, заяви Васил Велев.

   Акцент АИКБ поставя и върху развитието на капиталовите пазари.Капиталовият пазар у нас може да бъде използван за набиране на ресурс за финансиране на инвестиционни проекти както на МСП, така и на проектите със значим обществен интерес, включително участие в международни дружества, изграждане на енергийни, индустриални мощности, както и инфраструктурни проекти. Приватизационните сделки следва да се осъществяват преимуществено през фондовата борса, в т.ч. миноритарни дялове от държавни дружества, катоАЕЦ Козлодуй, НЕК, Булгартрансгаз, АДИС, Български спортен тотализатор, Електроенергиен системен оператори други.

   По време на заседанието на Общото събрание изпълнителният директор на Фонда на фондовете Владимир Данаилов и изпълнителният директор на Българска агенция за експортно застраховане Момчил Ройневпредставиха пред АИКБ възможностите за подпомагане и финансиране на българските компании чрез различните финансови инструменти на двете дружества.

Тагове : АИКБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha