Вторник, 30 Април 2024

ВМРО и БХРА – Русе: Имаме стойностен диалог за трудностите в пандемията и за бъдещето на бизнесите, които оцеляха дотук

ВМРО и БХРА – Русе: Имаме стойностен диалог за трудностите в пандемията и за бъдещето на бизнесите, които оцеляха дотук
Публикация   16:16     19 Март, 2021 /     akcent.bg   /     609

   Галин Григоров, кандидат за депутат от листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ – Русе, се срещна с представители на местната структура на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ в областта. Срещата премина в конструктивен диалог, а дискусионният  формат на разговорите допринесе да се откроят  най-важните и  болезнени проблеми в предмостието на третия локдаун, който ще пресее през ситото на фалитите още немалко фирми в региона и в страната, обясниха представителите на бранша.

   Според повечето от присъстващите на срещата от месец март 2020 година, когато започна борбата с корона вируса, до днес, ресторантьорският и хотелиерският бизнес водят безсъдържателен   пазарлък с държавата за компенсации, за адекватни решения и за резултатна стопанска политика в подкрепа на предприемачите. Никой не е против рестрикциите, но и малкото, което беше постигнато за удържането на рецесията в резултат на пандемията, вече е на път да бъде пропиляно, смятат хотелиерите и ресторантьорите, чиято гилдия наброява приблизително 40 000 души.

   Присъстващите бяха единодушни, че в лицето на ВМРО ВИНАГИ СА НАМИРАЛИ КОРЕКТЕН ПАРТНЬОР, когато става дума за политически решения, отнасящи се пряко до тяхната дейност,  и   че срещите по места са дали тласък на немалко положителни инициативи и действия на ведомствата, ангажирани с регулацията и нормативната уредба на този бизнес. Все още обаче диалогът между местната и централната администрация е труден и муден, в много случаи дори липсва такъв диалог и това се отразява пряко върху дейността на бизнеса. Собствениците на хотели и заведения поставиха остро въпроса за 22-процентното увеличение на общинските такси за реклама по билбордовете в условията на почти нулева дейност и не скриха, че единствено досега на общинско ниво е решен само проблемът с таксата смет, която няма да им се удържа за времето на локдауна. Бяха дадени положителни примери за облекчения в общините Стара Загора, София, Бургас.

   Галин Григоров подчерта: „Предизвикателствата пред вашия бранш наистина са сериозни. Необходимо е да се подхожда държавнически към тях още по-гъвкаво, а не половинчато. В мое лице и, разбира се от ВМРО винаги сте имали и ще имате пълно съдействие, както на местно ниво, така и на ниво ведомства и регулаторни органи в държавната власт. И е крайно време в стратегията за бъдещето на този отрасъл да се помисли за пълноценно обединение на хората, заети в туристическия бизнес, а не да се работи на принципа „Разделяй и владей“, за да говорим през следващия управленски мандат не за проблеми, а за реална подкрепа и бърза реакция в тяхното решаване“.

   Присъстващите се обединиха около тезата, че връзката между ресторантьори, хотелиери и туроператори може да бъде здрава, само ако се приравнят условията и протекциите по изплащането и отсрочките на кредитите. Беше обсъдена идеята за евентуален гаранционен фонд, който може да обезпечава вноските на предприемачите към банките при екстремни ситуации и при принудително масово затваряне на обектите. Така държавата ще бъде зад бизнеса и ще му дава възможност да мисли не за рисковете, а за развитие в перспектива, въпреки трудностите.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha