Четвъртък, 9 Май 2024

МВФ: Пазарната мощ на компаниите гиганти е притеснителна

МВФ: Пазарната мощ на компаниите гиганти е притеснителна
Публикация   07:36     17 Март, 2021 /     akcent.bg   /     418

Пандемията е помогнала на големите да станат още по-големи

   Пандемията от коронавирус значително засили пазарната мощ на доминиращите фирми, което може да забави средносрочния растеж и да потисне иновациите и инвестициите, заяви в понеделник Международният валутен фонд в нов свой анализ, цитиран от БНР. 

   Ключовите показатели за пазарна мощ нарастват, включително концентрацията на приходите сред четирите най-големи играчи в даден сектор, се казва в изследването. Част от това се дължи на увеличените фалити, което логично доведе до намалена конкуренция. Това важи особено за технологичния сектор, където много нови стартъп компании загубиха финансирането си за развитие.

   Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева подчертава в публикация:

  „Поради пандемията изчисляваме, че тази концентрация на приходите сред най-големите играчи сега може да се увеличи в напредналите икономики с поне толкова, колкото в периода от 2000 до края на 2015 г. Дори в онези отрасли, които се възползваха от кризата, като дигиталния сектор, доминиращите играчи са сред най-големите победители“.

   Георгиева твърди, че този феномен означава само едно - „тези фирми станаха още по-независими от пазара“. 

   МВФ формулира насоки за политиците, като например налагане на контрол върху сливанията, улесняване на преносимостта и оперативната съвместимост на данните и забрана на злоупотреба с господстващо положение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha