Ваня Григорова обясни какво да правим, ако искаме да прехвърлим парите си за пенсия

Ваня Григорова обясни какво да правим, ако искаме да прехвърлим парите си за пенсия
Публикация   22:12     10 Март, 2021 /     akcent.bg   /     484
    Аз препоръчвам на хората да преместят вноските си за втора пенсия в НОИ, но след последните промени има много условности. Това заяви в предаването "Студио Actualno" икономическият съветник на КТ "Подкрепа", Ваня Григорова. Тя коментира втория пенсионен стълб и заяви, че са били направени редица промени, но същевременно не е дадена възможност на хората да направят информиран избор какво да сторят - дали да останат във втория стълб, или не.
  
    "В момента се прави генерална реформа в пенсионното осигуряване и изплащането на пенсиите, без да се дава никаква възможност на хората да проверят колко биха получавали от втория стълб, колко биха получавали от НОИ и в крайна сметка къде е по-изгодно да останат", отбеляза Ваня Григорова. Тя посочи, че човек може да се прехвърли по всяко време от частен пенсионен фонд в НОИ и обратно. "Трябва да отидете в НАП и да подадете едно елементарно заявление, в което пише три имена и ЕГН.
   Човек дори не е длъжен да знае в кое частно пенсионно дружество е осигурен. Дори и лобистите на частните пенсионни фондове признаха, че около 80% от осигурените лица изобщо не знаят в кой частен пенсионен фонд са техните вноски. Причините са основно две: има служебно преразпределение на хора, които не са избрали, и второ - частните пенсионни фондове си крадат клиенти, защото за тях сме клиенти, а не осигурени лица", категорична бе Ваня Григорова.
 
     Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" посочи, че има множество случаи, в които за един и същи период и за едно и също лице се получава заявление в Комисията за финансов надзор, че избира различни фондове - "сами си направете сметка дали това лице го е направило самостоятелно", каза Григорова. Ако човек иска да отиде в друг частен пенсионен фонд, не е нужно да води някаква кореспонденция или разговори със стария. Трябва да се подаде заявление в новия фонд, където иска да се прехвърлят средствата му.
 
   Същото е и по отношение на НОИ - човек не е необходимо да ходи в настоящия си частен пенсионен фонд, достатъчно е този път да отиде в НАП, където да подаде въпросното заявление, разясни още Ваня Григорова.


© Actualno.com


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha