Понеделник, 13 Май 2024

Асен Даскалов ВМРО: Проектът за бюджет на администрацията отговаря вижданията на по-голяма част от съветниците

 Асен Даскалов ВМРО: Проектът за бюджет на администрацията отговаря вижданията на по-голяма част от съветниците
Публикация   19:18     08 Март, 2021 /     akcent.bg   /     514

Пламен Цветков смята, че отчисленията за екотаксата няма да намаляват, няма сепарираща инсталация

   Асен Даскалов ВМРО: Проектът за бюджет на администрацията отговаря на вижданията на по-голяма част от съветниците. Това обяви председателят на групата общински съветници Асен Даскалов на пресконференция в навечерието на сесията, на която ще бъде обсъден и приет Бюджет 2021.

  Той отчете като положителни предложения, залегнали и в Програмата на Патриотите- ВМРО в последните местни избори. На първо място той постави предвидената еднократна финансова помощ от 163 500 лева.

   Като друго положително в проекта той посочи частичното намаление на таксите за детските градини, като се очаква до края на мандата те да бъдат напълно премахнати.

     Закупуването на техника по озеленяване, ремонт на пътната мрежа и общинските сгради е друга положителна стъпка.

   Ще бъде закупена и техника за кметства в общината.

   Даскалов изрази необходимостта от оптимизиране на някои разходи- за КООРС  и общинско предприятие "Обреден дом".

  Разходите за специализирано звено за 2020 г. са 1 507 000 лева, а за за тази са предвидени 1 604 000 лева. За мен не става ясно каква е тази численост и каква е ползата на Общината от този раздут щат на това звено, каза още Даскалов.

  Разходите за 2020 г. за "Обреден дом" са 943 000 лв, а за тази- 1 084 000 лева.

      Пламен Цветков, председател на комисията по Икономика, инвестиции, земеделие и туризъм в местния парламент, насочи вниманието върху разходването на средствата за чистота.

 Средствата за държавните дейности нарастват от 2017 година ежегодно с около 8 млн. лева. В същото време се очертава тенденция местните приходи намаляват.

  Цветков посочи виждането на групата за възможности за увеличаване на собствените приходи.

- генериране на повече приходи от общинска собственост. От повечето общински фирми в хазната не влиза нито лев

- от такси за рекламна дейност- от това перо Общината губи около 600 000 лв до 800 000 лв годишно.

   Цветков говори за сепарирането на отпадъците и намаляването на тяхното количество. Още в края на 2019 г. е отправено питане относно изграждането на сепарираща инсталация- на какъв етап е, кога ще бъде внедрена в експлоатация, какъв ще е капацитетът и. В началото на миналата година е получен отговор, който не дава особено ясен отговор на поставените въпроси, каза Цветков.

   В момента договорът с фирмата на Топлофикация е прекратен. Благодарение на върнатите отчисления на община Русе са влезли в хазната 3 609 000 лева. Възстановени са още две суми- 1 365 000 лв. и 1 765 000 лева. Във връзка с прилагането на Закона за здравето са възстановени още миналата година над 3,7 млн. лева.,които ще отидат за закупуване на техниката за "Паркстрой".

  В плансметката за чистота са заложени 21 млн. лева, като 11 млн. от тях са от такса "Битови отпадъци".

  Пламен Цветков определи тази сума като голям комфорт за общината.Това ще позволи да не се вдига таксата за гражданите и фирмите, но за следващата най-вероятно ще се наложи заради увеличения обем отпадъци и поскъпването на цената на услугата.

   Очаква се намаляване на количеството на депонираните отпадъци през следващата година, с тенденция това да се случва и в следващите години. Това категорично не е вярно, заяви Цветков. Причината- няма нов договор за възмездно третиране на отпадъците. А инсталацията, която е била на площадката върху общинския терен от 17 дка, е демонтирана. Проектира се нова, но  ако това  стане, ще е напред във времето, а не тази година.

   Затова отново се появава въпросът кога ще заработи тази инсталация, при какви условия? Предвижда ли се изграждане на собствена сепарираща инсталация?

Няма предвидени средства в плансметката за изграждане на инженеринг на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци за 23 млн. лева. Поръчката е прекратена по неясни причини, а от началото на годината е обявена нова.

  Не се говори и за промените, които предстоят по отношение на методиката  и начина на събиране на битовите отпадъци, като плащането на таксата вече няма да е върху данъчна оценка, каза още Цветков.

   Луиза Попова говори за очаканото облагородяване на Парка на възрожденците, и за предстояща модернизация на тенис кортовете в Парка на младежта.

Тагове : ВМРО ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha