Събота, 21 Септември 2024

Боряна Димитрова: Няма нещо по-страшно от победената демокрация

Боряна Димитрова: Няма нещо по-страшно от победената демокрация
Публикация   06 Март, 2021   /     akcent.bg   /     667

    Всеки четвърти смята, че изборите ще бъдат манипулирани. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ социологът Боряна Димитрова, управител на Алфа Рисърч.

   „Иска ми се да се събудим в една действителност, в която гражданите са убедени в честността на своя вот, че тези, които ще излъчат в следващия парламент, ще бъдат наистина изборът на хората“, каза Димитрова и смята, че "няма нещо по-страшно от победената демокрация".

   Според нея основният фокус на тези избори ще бъде върху избирателната активност.

„Изследването ни показва 52% желание на хората да гласуват. Ръст от 3% наблюдавахме буквално през последните дни на проучването след появата на листите", обясни тя.

Димитрова посочи, че нагласите рядко остават такива, каквито са в началото на предизборната кампания.

„Това е важен момент, защото никой не знае в ситуация на пандемия как ще се повлияе избирателната активност, как ще се развият страховете на хората. Говори се вече за едно увеличаване на случаите на Covid около 4 април“, коментира Димитрова.

Тя напомни, че колкото по-слаба е избирателността, толкова по-слабо легитимни изглеждат изборите. Социологът поясни, че това се отнася до сегашната ситуация, „в която по всичко личи, че трудно ще се състави правителство.“

Тагове : демокрация ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha