Неделя, 3 Декември 2023

Ивалинка Цанкова БСП: Малките населени места трябва да се превърнат в добри места за живеене

Ивалинка Цанкова БСП: Малките населени места трябва да се превърнат в добри места за живеене
Публикация   07:36     01 Март, 2021 /     akcent.bg   /     2830

Произведената в България земеделска продукция трябва да стане конкурентноспособна на европейските и световни пазари

    Ивалинка Цанкова е на трето място в листата на БСП за кандидати за народни представители на предстоящите избори на 04.04.2021 г.Тя е завършила e ВСИ –ПЛОВДИВ, специалност агр.инж. „ПОЛЕВЪДСТВО“  иСтопанска академия Свищов, специалност Публична администрация.

   Заемала е организационни и водещи постове в различни структури и организации: в администрациите на АПК и ТКЗС Пиргово, председател на ЛС при ТКЗС Пиргово, ескперт „Земеделие и гори“ към община Иваново, общински съветник и зам. кмет на Община Иваново, член на Църковното настоятелство на Русенска митрополия

  Цанкова е собственик и ръководител на семеен земеделски бизнес за производство на лозов посадъчен материал.

   Кандидатът за народен представител се е старала в професионалния и обществения си път  да работи в екипи с професионалисти.

   В процеса на работата  се ръководи винаги  от три основни принципа: ПРИЕМСТВЕНОСТ, ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ.

- Защо се кандидатирате за народен представител от 19-ти многомандатен район за предстоящите избори?

  Включвам се в надпреварата за народни представители от листата на БСП, защото мисля, че имам идеи и възможности, с които може да бъда полезна и да се случи наистина промяна в страната.

   Над 20 години съм в политиката на местно и на регинално ниво, активно съм се занимавала с обществена дейност. Смятам, че познавам голяма част от проблемите в община Иваново и Русенска област и ще допринеса със знанията и уменията си нещата да се подобрят.

- Като инженер- агроном най-добре познавате лозарството, в частност пепиниерството и като собствен бизнес. От 12 000 дка лозови масиви в края на 90-те години на миналия век сега са в пъти по-малко.Има ли шанс лозарството да се възроди в региона и как би станало това?

 Има. В момента програмите в последните 2-3 годиниса много ефективни, дори през тази година финансирането ще бъде до 90 процента. Приоритет обаче трябва да е не само засаждане на винени сортове лозя и винопроизводството, а да се наблегне и върне славата на десертното грозде, което е отглеждано в Русенско.

- За миналата година обаче засадените нови лозя в областта са 13 !!! дка.Какво правим?

  Няма интерес. При отглеждане на техническите култури има повече субсидии и има по-бърза реализация. Сериозен проблем остава липсата на работна ръка.

- Добре, а как се случва лозарството в другите държави, в Евросъюза например?

  За съжаление наши българи работят на лозовите масиви във Франция, Испания. Там производителите са организирани в малки стопанства, оглеждат по-малко декари лозя- стотина например и имат целогодишно работници.

- Тази година ще се чества 75 години бригадирско движение. Помним времето, когато земеделската продукция се прибираше основно от ученически, студентски бригади, от бригади работници и служители в промишлените предприятия. Това време и този начин на работа няма как, а и няма защо да се върне.

  Сега най-работните отиват да работят на полето в чужбина, а масата ученици и студенти у нас цяло лято бездействат и често скучаят. Може ли нещо да се направи в тази посока?

Ако има подходящ финансов стимул, този проблем може до голяма стерен да бъде решен. Но за да се случи, трябва ангажираност на държавата, земеделските производители, училищата и от страна на родителите.

- Ако се направи експериментално някъде нещо, какъв ще е резултатът?

Мисля, че пилотно може да се направи такъв опит. Двама от гроздопроизводителите в региона гледат 800 дка и 400 дка. лозя. Те имат крещяща нужда от работна ръка при прибирането на реколтата през есента. Може би училището в Образцов чифлик е добре да се натовари с повече отговорности и да има интерес към обучението и специалностите там.

- Все по-отчетливо се вижда необходимостта от възраждане на поливното земеделие, най-вече заради климата. Какво е състоянието и възможностите за това в региона?

   Ние сме близо до Дунава, но реално не ползваме потенциала на реката, която тече до нас. В момента "Напоителна системи" дават вода на не повече от 70 дка до 150 дка в община Иваново, а преди поливните площи са били над 9000 дка.

   Вече сме разговаряли с 5-6 земеделци от региона, които тази година ще подадат заявления за поливане от помпена станция "Пиргово", ще бъде подадена справка и от догодина да бъдат отпуснати около 20 млн. лева за възстановяване на част от поливните полета. В случая става въпрос за поливане на 4-5 хиляди декара.

- Още повече, че промяната на природата налага все по-отчетливо да се актуализира поливното земеделие...

   Да. В Сливополска селищна система благодарение на поливните площи са произведени до 1500 кг. от декар царевица, докато на повечето места миналата година добивът бе около 350 кг. от дка.

- Русенска област и най- вече Сливополската селищна система бяха пример за зеленчукопроизводство. Ще може ли този сектор да се възстанови и да бъде конкурентен?

   Ако се възстанови поливното земеделие, ще се възстанови  и зеленчукопроизводството. Въпросът е и готовата продукция до пазара да стига на конкурентни цени.

 - Дотук добре. Какво извън строго професионалните знания ще работите, за да се промени?

  Смятам, че трябва да се оптимизира ролята на Националната здравна карта за своевременен медицински достъп за качествени услуги. Аз например, съм наплатила на Здравната каса над 40 000 лева осигуровки, а всеки път все за нещо плащам или доплащам.

 - Темата за аптеките в малките населени места- от повече от 10 години се умува, а все още решение по този проблем няма. Какво трябва да се случи, за да могат хората в малките населени места да си купуват лекарства, без да се налага да ходят до големия град?

   Най-вече ще се реши с мобилното здравеопазване, лекарски и стоматологични кабинети, аптеки. Така ще може да се реши и проблемът с профилактичните прегледи.

    Необходимо е да има и защитени лечебни заведения, както има и защитени учебни паралелки. Нали разбирате, личен лекар на Мечка е такъв и в Пиргово, и в Ценово...много документация малко време за пациентите.

    Смятам, че много са темите и проблемите, които трябва да бъдат решени и  вярвам, че БСП ще успее да извърши желаната промяна към по-добро.Коментари

 •     Вчерашният 

  И

 •     Ивайло Христов 

  Отговорен и работлив човек е Ива Цанкова!Това го твърдя от дългогодишната ни съвместна работа в ОбС на БСП и сега като общински съветници в община Иваново!Защитава свойте знания и помага за развитието на на родното си с.Мечка и общ.Иваново. С една дума достоен човек-Достойна кандидатура!! Успех д-р.Цанкова !

 •     Ивайло Христов 

  Отговорен и работлив човек е Ива Цанкова!Това го твърдя от дългогодишната ни съвместна работа в ОбС на БСП и сега като общински съветници в община Иваново!Защитава свойте знания и помага за развитието на на родното си с.Мечка и общ.Иваново. С една дума достоен човек-Достойна кандидатура!! Успех д-р.Цанкова !

 •     скиптик 

  Ако я познавахте по добре, въпросите ви щяха да бъдат други.Който я познава и знае колко бели е направила наоколо, ще ме разбере най правилно.

Коментирай

   captcha