Четвъртък, 10 Октомври 2024

Битката между Facebook и медиите за плащането на съдържание се измества към Европа

Битката между Facebook и медиите за плащането на съдържание се измества към Европа
Публикация   28 Фев, 2021   /     akcent.bg   /     348

Европейски служители изразиха солидарност с Австралия и изразиха желание за подобен закон в ЕС

   Спорът между Австралия и Facebook за медийното съдържание фокусира вниманието и върху европейските усилия за принуждаване на технологичните гиганти да плащат повече за новини, пише The Wall Street Journal. Eвропейските политици настояват все повече националните правителства бързо да приемат нов закон, коойто да подпомогне медиите в битката им с технологичните гиганти.  

   Страните от Европейския съюз са изправени пред краен срок до юни да приемат национални версии на европейски закон, наречен Директива за авторските права, който има за цел да подобри позицията за преговори на медийните издатели, които са изправени пред компании като Facebook и Google. Съгласно закона, приет през 2019 г., издателите на новини могат да изискват плащане за повторна употреба на тяхното съдържание.

   В четвъртък Австралия прие закон, който обхваща много от същите проблеми, чийто условия наскоро накараха Facebook да премахне от платформата си новините идващи от астралийски новинарски сайтове за пет дни, преди да обърне курса, след като правителството отстъпи пред някои части от закона.

   Дебатът обаче продължава: Трябва ли да се плаща на издателите, когато техните новите бъдат споделяни чрез технологични платформи? И ако – то каква трябва да бъде сумата?



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha