За многообразието на българския език и мисъл...

 За многообразието на българския език и мисъл...
Публикация   08:49     25 Фев, 2021 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     683

Език свещен на моите деди...

    Пиша тия редове с ясното съзнание, че във времето на т.н. ДЕМОКРАЦИЯ   всеки има право да се излага както си иска. Със сигурност делението и противопоставянето на гражданите го е имало, има го и ще продължи да го има, със сигурност обаче ще се задълбочава.

   Едно от причините за това е начинът, по който едно събитие, една новина, се отразява и интерпретира..

  Най-фрапиращ пример е инициативата на Олое протеин, чест от групата "Булмаркет ДМ" да ВЪЗСТАНОВЯТ  част от зелената преграда в същуествуващия санитарен пояс от времето на тоталитаризма между бившето КТМ и Мартен.

     Оказва се обаче, че НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО.

  Булмаркет предлага да залеси съществуващата на времето санитарна зона между ДИЗ "Тегра" и началото на Мартен, но тя се оказва застроена от предприемчиви граждани.

   Идеята обаче се "надгражда" и се търси място къде да се изхачи някой лев на благоразположената към мартенчани компания "Булмаркет" /вероятно не е известно, че същата от доста време е спомоществовател на спортни тимове и др. местни инициативи на Мартен/.

   Та става въпрос за странната интерпретация на едно прессъобщение от Община Русе. Според него Община Русе е в центъра на събитието, а дарителят се споменава междо другото...

   Не зная да има текст, поне аз не съм срещал, в който на първо място да се сочи изпълнителят /примерно бигадата на бай Иван, боядисала кораба, а не корабостроителницата, където е направен и възложителят, създал работа на бай Иван/. Да не говорим, че при засаждането на дръвчетата, при което се изисква задължително поливане, то е подсигурено и извършено от работници и служители на "Олео протеин".

   Питам се, ако Булмаркет не беше инициирал тази инициатива и да осигури средства за закупуване на дръвчетата, то с какво вчера щеше да се да се похвали Общината и за какво щяха пак да недоволстват групата вечно недоволни граждани?

   А това, че в социалните мрежи "критични" мартенчани недоволстват за малкия брой дръвчета е добре да се помисли, че те се садят на място, определено от Община Русе, където няма възможност за повече.

  Би било хубаво да проявят интерес и кога ще бъдат възстановени  два горски парцела от 100 декара, единият изсечен преди година и половина, а другият- преди около 5 години. Но явно проблемът със залесяването и екологията съществува за някои само в социалните мрежи и преди избори.

  Или пък да прояват местна инициатива за залесяване и със собствени средства да подобрят условията си на живот.  Или пък сами да засилят контрола върху горенето на силно замърсяващи въздуха и вредни за здравето продукти.

   Благодаря на всички онези, които ще осмислят написаното и подкрепят всяко едно начинание, което ни прави по-добри! Или създадат и те нещо положително, заслужаващо подкрепа!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha