"Спаси Русе": Твърденията ни почиват на много конкретни данни за манипулиране на обществената поръчка от конкретни длъжностни лица

Публикация   07:43     26 Фев, 2021 /     akcent.bg   /     343

За опорочената според сдружението обществена поръчка за нови тролеи в Русе

                    Уважаеми журналисти, уважаеми русенци!

    Бихме искали да благодарим на онези от вас, които дръзнаха да дадат публичност на изнесените от нас данни за крупни злоупотреби от кмета на Община Русе и негови подчинени служители при провеждане на обществената поръчка за доставка на новите тролейбуси в нашия град!
 
   В същото време искаме да заявим възмущението си от поведението на председателя на Общински съвет - Русе, който по време на днешната сесия нарече нашия сигнал до компетентните институции "пасквил". Голяма е вероятността г-н Пазарджиев или да не е намерил време да прочете доста подробния анализ, който нашият екип разработи по темата, или да го е прочел, но да не е успял да вникне в същината му. Ако го беше направил, щеше да се увери, че твърденията ни почиват на много конкретни данни за манипулиране на обществената поръчка от конкретни длъжностни лица, на които се надяваме да бъде потърсена съответната отговорност.
 
   С възмущение подхождаме също така и към отговорите на заместник-кмета Димитър Недев, който си позволи да подведе русенци и да неглижира сериозността на проблема. В отговор на поставените от проф. Михаил Илиев въпроси, г-н Недев заяви от трибуната на Общинския съвет, че Община Русе не е обект на проверки по подадения от нас сигнал до компетентните институции, както и че няма закононарушения при провеждането на обществената поръчка.
 
          Истината обаче е съвсем различна. За да бъдем по-конкретни, в прикачени документи Ви изпращаме:
1. Писмо от Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", който възлага на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. проверка във връзка с открити "сериозни нарушения при провеждането на обществена поръчка по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе"";
2. Решение за прекратяване на обществената поръчка, подписано от г-н Александър Георгиев - Изпълнителен директор на Общински транспорт ЕАД. Там ясно е посочено, че "одитният доклад и становището на техническия експерт категорично потвърждават, че е налице нередност във връзка с обществената поръчка" и че "е налице реална опасност Община Русе да бъде санкционирана със сумата до 3 652 500 лева".
 
    Тези твърдения влизат в противоречие с тезите на г-н Недев и ясно доказват, че "пасквилът", както г-н Пазарджиев го нарича, всъщност представлява един много задълбочен анализ на опорочената обществена поръчка, стъпващ върху солидна юридическа и инженерна експертиза.
 
    Жалки са опитите на властимащите в общинската администрация да търсят оправдание за безобразията, които вършат с твърдението, че подаденият сигнал е анонимен и поради това не следва да се подходи с внимание към него. Етиката изисква да спестим имената на служителите на г-н Милков, които ни запознаха с подготовката на това мащабно престъпление и ни помогнаха да го предотвратим и да защитим интереса на русенци. Уверяваме ви, че ако занапред получим данни и за други опити за злоупотреба с публични средства, незабавно те ще бъдат направени достояние на обществеността и на разследващите институции.
 
         С уважение: Граждански комитет "СПАСИ РУСЕ"
Тагове : Спаси Русе ,


Коментари

  •     Димитър Христов Димитров 

    Според мен, въпросът е, защо политическите сили в града така оглушително мълчат по повдигнатите въпроси...???

Коментирай

   captcha