Пенсионните дружества: БСП дава опасни идеи за втората пенсия

 Пенсионните дружества: БСП дава опасни идеи за втората пенсия
Публикация   18:46     08 Фев, 2021 /     akcent.bg   /     331

Коментари за новите предложения на ГЕРБ обаче няма

   Асоциацията на пенсионните дружества у нас се обяви срещу предложенията на БСП и на народния представител Александър Сиди (ВМРО) за фазата на изплащане на втора пенсия, но замълча за проекта на ГЕРБ, пише "Сега". Преди второ четене на правителствения законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване ГЕРБ внесе нови 30 страници с редактирани текстове, в които частично отрази забележките на Комисията за финансов надзор. Преди това промени за второ четене внесоха и "Коалиция за България" и депутатът Сиди.

   Проектът на БСП предлага не само във фазата на изплащане да има гаранции за парите във втория стълб (при пенсиониране човек ще получи минимум брутния размер на внесените осигуровки заедно с начислените през годините такси), но и във фазата на натрупване - левицата иска при избор на осигуряване само в НОИ, фондовете да превеждат в сребърния фонд не просто сумата по партидата, а брутния размер на внесените осигуровки. Георги Гьоков и колегите му предлагат също при изплащане да се гарантира не само брутният размер на осигуровките, както предлагат управляващите, а сумата да се индексира с инфлацията за целия период на осигуряване.

  Дружествата определят като драстични тези промени. "Предложенията на БСП носят огромния риск, че за да заработят, трябва да се промени съществено и останалата част от законопроекта, т.е. трябва да се пренапишат наново основни текстове в ЗИД на КСО. Това означава блокиране на целия процес, връщане с години назад на процедурата и заплаха за нормалното протичане на процеса по изплащане на пенсиите, който трябва да започне през месец септември. Така на практика се блокира цялата реформа в пенсионно осигурителната система в страната, започната през 1999 г., и провеждана с активното участие на правителства и експерти на БСП", посочват от асоциацията.

   За да се гарантира реална доходност или минимум покритие на инфлацията е необходимо да се създаде изцяло нов инвестиционен режим, който да включва инструменти, предназначени за поемането на такава гаранция, както и създаването на нов тип резерви, тъй като с предложените в законопроекта тя не би могла да бъда покрита. Инвестиционна политика, насочена към гарантиране на реална доходност, би означавало агресивна и рискова от инвестиционна стратегия, което противоречи на същността на пенсионния фонд, коментират дружествата. "В България липсват финансови инструменти, чиято доходност да е функция на инфлацията. В доходността по ДЦК на България, дори и с 10-годишен матуритет, е едва приблизително 0.5% при инфлация 1.5-2.5%", посочват оттам.

   Асоциацията не коментира третия и най-важен пакет промени преди второто четене на законопроекта - този на ГЕРБ, внесен от Светлана Ангелова и други депутати на управляващите. Предполага се, че той е съгласуван с дружествата и се ползва не само с тяхното съгласие, но и с това на КФН.

   В предложенията на ГЕРБ има промяна във факторите, от които ще се определя втората пенсия - вместо биометрични таблици за смъртността ще се ползва публична статистика - таблицата за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот на НСИ. ГЕРБ предвижда и КФН да утвърждава рисковия коефициент, с който ще се натоварва пенсията, ако човек поиска гарантиран първи размер на изплащане (това означава да получава цял живот една и съща сума, отпусната му при пенсионирането и е застраховка срещу евентуално намаление при лоши резултати от инвестирането на средствата). Дружествата ще са длъжни и първо да изразходят резерва от постигнатата доходност, преди да посегнат към намаляване на пенсията. Освен това най-сетне наследяването на средствата в универсалните фондове ще става от пълния кръг наследници, предвидени в закона за наследството - досега не бяха включени наследниците по завещание и по съребрена линия (братя и сестри).



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha