Руската ваксина "Спутник" е с 91.6% ефективност и сходни резултати за хората над 60 години

Руската ваксина
Публикация   07:29     03 Фев, 2021 /     akcent.bg   /     449

   Ефективност на ваксината "Спутник V" при симптоматичните случаи на коронавирус е 91.6%. Това сочат междинни данни от клинични изпитвания в Москва, осъществени сред около 20 хил. души. От тях три четвърти са получили ваксината, останалите - плацебо.

   Общо 2144 души са на възраст над 60 години и при тях ефективността е още по-голяма - 91.8 на сто, сочи публикуваната в статия в сп. The Lancet.

   Смъртните случаи по време на изпитванията са четири - един в група, получила плацебо, и трима извън нея (един от фрактура, друг разболял се няколко дни след първата доза, т.е. вероятно преди поставянето ѝ). Общо 68 са случаите със странични ефекти, от тях 45 са в плацебо групата.

   При някои ваксинирани се описват грипоподобни симптоми, болка на мястото на убождането или отпадналост - всички в мека форма.

  Общо 16 държави, сред тях Сърбия, няколко арабски и латиноаамерикански, са одобрили продукта за ваксинационните си кампании. "Спутник" обаче за момента не е сред трите ваксини, препоръчани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но миналия месец представители на агенцията имаха среща с Руския фонд за преки инвестиции и съобщиха, че предстои да разгледат предоставените документи през февруари. Независимо от това в ЕС вече има договор за доставка на ваксината - сключен от Унгария - и се очаква Будапеща да получи днес първите 40 хил. дози.

   Няколко часа след публикацията Русия обяви, че би имала капацитет да произведе 700 млн. ваксини през 2021 г.

Изследователите предупреждават, че е нужна още информация за ефекта върху асимптоматичните случаи. Анализът се основава само на такива със симптоми. Неизвестно е и дали ваксината може да предпазва от вариантите от Великобритания, Южна Африка и Бразилия; такива данни обаче липсват и за повечето от останалите, преминали през клинични изпитвания, продукти, с изключения на "Новавакс".

       Добри резултати и при една доза

"Спутник", разработена от руския институт "Гамалея" и подкрепена от Руския фонд за преки инвестиции, Сбербанк и алуминиевия конгломерат "Русал", е векторна ваксина, подобно на тази на британско-шведската компания "Астра Зенека".

  При нея модифициран вариант на аденовирус (един от вирусите, причиняващи настинка) с генетична информация за създаването на спайк протеин (т.нар. шипчест протеин) се инжектира и информацията достига до човешките клетки. Спайк протеинът, когато бъде създаден от организма, задейства имунен отговор срещу COVID-19 без заразяване с болестта (без самият вирус да се произвежда, а само помагащият му да проникне в клетката протеин).

  Разликата с продукта на "Астра Зенека" е, че се използват два различни аденовируса за изграждане на по-добър имунен отговор и това е задачата, която се поставя с втората доза.

   Двете дози се поставят през 21 дни. В посочения интервал след първата има 16 случая на COVID-19 сред 14 964 получили ваксината (0.1%) и 62 - сред 4902-ма души, получили плацебо 1.3%). Пациентите са наблюдавани общо 48 дни след втората доза.

   Екипът зад ваксината смята да изпробва версия с една доза на ваксината - т.нар. Sputnik Light. Друга инициатива, обявена миналия месец, бе идеята да се комбинират двете еднотипни ваксини - тази и на "Астра Зенека". На принцип, сходен с първата доза на "Спутник", е разработен и продуктът на "Янсен", подразделение на Johnson & Johnson, която обаче обяви миналата седмица доста по-слаби резулатти за ефективността си..

        След множество критики

   Изпитанията междувременно продължават и се очаква в тях да се включат общо 40 хил. души. Русия одобри ваксината миналата година, много преди да е достъпна информацията от изпитанията, публикувана в сегашната статия, и си навлече критики от учени, че издава разрешителни, без да има достатъчно данни за надеждността на продукта. Същевременно публикуваните днес данни отговарят на собствената и оценка за ефективността.

   "Разработката на Спутник V" бе критикувана заради прекаленото бързане и липсата на прозрачност, но резултатите, които се публикуват днес, са ясни... и означават, че още една ваксина може да се присъедини към борбата за намаляване на разпространението на COVID-19", заявяват двама независими експерти, Иън Джоунс от Университета в Рединг и Поли Рой от лондонската Школа по тропическа медицина, в друга публикация в The Lancet.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha