Известен български учен и фирмата му предлагат решение за пречистване на промишления въздух на Олео протеин

Известен български учен и фирмата му предлагат  решение за пречистване на промишления въздух на Олео протеин
Публикация   10:02     01 Фев, 2021 /     akcent.bg   /     871

Дружеството разработва нови съоръжения за произвеждане на озон чрез студен електростимулационен синтез, който няма аналог в света.

  Мениджмънтът на Олео протеин продължава да търси най-доброто и трайно решение с промишленото замърсяване на въздуха, което в определени моменти създава дискомфорт, независимо от липсата на вредни за здравето вещества.

   Преди седмица в завода на посещение бе проф. к.т.н. Жеко Ганев, един от водещите учени и практици по отношение на прилагане на най- модерни, напреднали методи за пречистване на питейна, битова и производствена отпадъчна вода и въздух, производство на модулни и индивидуални инсталации и съоръжения за прилагането на новите технологии.

  Проф. Ганев се запозна на място с конкретната ситуация, системата на работа на разположените два скрубера на комините на Олео протеин, с  обема на производство и всичко, свързано с евентуалните причини за изпускане на производствен въздух.

  Ученият обясни пред Милен Атанасов възможностите, които той вижда като решение на проблема:

  - чрез активен кислород

   - чрез студена плазма.

  Като една от причините за усещането на неприятна миризма от изпичането на суровината проф. Ганев смята, че от значение състава на почвата, където са били отгледани растенията- при по-кисилинен състав преобладава и усещането на неприятни  миризми.

     Ученият предлага да бъдат монтирани съоръжения, които са патентовани и представляват  революционно решение.  Основната заслуга за развитие на новата технология е на озонатора – собствена конструкция, реализирана в серийно производство. Той представлява оригинална фирмена разработка, позволяваща лесно обслужване и поддръжка и най-важното - евтино производство на озон.

   За разлика от традиционния начин за производство на озон, при което има разпадане на два атома кислород и един- свободен, то в случая има 3 атома, което прави и метода три пъти по-ефективен.

  

        Проф. Жеко Ганев и неговият екип са пред завършване и на уникална инсталация за физико-химично окисление на въглеводороди, в т.ч. и за утализация на емисии от въглероден двуокис, което е световна новост. Разработката ще намери приложение в дружества от енергийния комплекс „Марица Изток“ и при други големи енергийни инсталации, с което ще помогне да се реши най-големият им проблем. Предвижда първо да бъде приложена в „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД.
 
     Фирмата му интензивно работи и по създаването и патентоването на иновационен микроканален ускорител. Съоръжението ускорява частици на нанониво като са използвани микроканални въглеродни структори. Ускорените чрез него електрони създават квазиенергийни полета с възможност за генериране на електрически ток. Съоръжението е хай-тек постижение, без въздействие върху околната среда, над което фирмата работи повече от 20 години. Разработката е с голям ефект в областта на енергетиката и екологията.
   Жеко Ганев е професор по електрофизика. Има множество патенти и основен принос за „вкарването” на озона като работеща технология в България за дистанционното измерване на замърсителите на околната среда и др. Работил е в БАН и в един от най-големите институти на Русия в областта на плазмената химия и физикохимията. Има две докторски дисертации в областта на нискотемпературната плазма и в оптикоелектрониката. От 29 години ръководи фирма за физико-химични водни технологии „ЕЛФИ-ТЕХ“ ООД – Стара Загора, която е произвела над 1100 физико-химични пречиствателни станции за страната и света.

 

Тагове : Олео протеин ,


Коментари

  •     Ни Ло ни 

    Вижте "пречиствателната" във ,"Фазан",дело на професора.

Коментирай

   captcha