Вторник, 14 Май 2024

61 компании ще измерват въздействието си по универсални стандарти на Световния икономически форум

61 компании ще измерват въздействието си по универсални стандарти на Световния икономически форум
Публикация   21:40     30 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     358

   Нови 61 бизнес лидери, ангажирани в разнообразни индустрии, обявиха намерението си да се присъединят в инициативата Stakeholder Capitalism Metrics (SCM) – набор от метрики, свързани с околната среда, управлението и социалната обстановка (т.нар. ESG), разработени от Световния икономически форум и Международния бизнес съвет.

   Проектът е съставен от 21 основни показатели, фокусирани върху хората, планетата, просперитета и принципите на управление, считани за най-важни за бизнеса, обществото и околната среда.

  От изявление на Световния икономически форум става ясно, че сред компаниите и организациите, които се включват към SCM, са Adecco Group, Allianz, Dell, Delloitte, Dow, HP, IBM, Nestlé, PayPal, Publicis, Salesforce, Siemens, Sony и Unilever.

   Всички те се съгласяват да отразяват основните метрики в отчетите пред инвеститори и други заинтересовани страни, да подкрепят публично инициативата и да окуражават бизнес партньорите си да направят същото, както и да насърчават сближаването на съществуващите стандарти, рамки и принципи в подкрепа на напредъка към общоприето решение за наличието на подобен нефинансов отчет.

   „Публичните ангажименти на компаниите да докладват не само по финансови въпроси, но и за въздействието им върху ESG са важна стъпка към глобална икономика, която работи за прогреса, хората и планетата“, обясни основателят и председател на Световния икономически форум, Клаус Шваб.

   „Трябва да осигурим голяма възвръщаемост за нашите акционери и да спомогнем за напредъка на най-важните приоритети на обществото. Това е капитализмът на заинтересованите страни в действие“, коментира Брайън Мойнихан, председател и главен изпълнителен директор на Bank of America, както и председател на Международния бизнес съвет.

   Инициативата стартира през август 2019 г., когато Световният икономически форум си партнира с Deloitte, EY, KMPG и PwC за разработката на 21 основни и 34 разширени показатели. Към нея миналата година се присъединиха 120 компании.

   Световният икономически форум в Давос започна вчера и се провежда изцяло онлайн тази година заради пандемията от новия коронавирус. Организаторите предвиждат и провеждането му в офлайн формат през месец май в Сингапур.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha