Понеделник, 13 Май 2024

Очаквано: Заплатата на кмета на Русе вече е 3900 лева

Очаквано: Заплатата на кмета на Русе вече е 3900 лева
Публикация   08:03     29 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     532

С 3500 лева месечно възнаграждение са поздравиха председателят на Общинския съвет, с 3120 лв. зам. кметовете

   Шест минимални заплати или 3900 лева ще получава вече кметът на Русе Пенчо Милков, след като общинските съветници гласуваха предложението на 5-ма старейшини на заседание Общинският съвет.

  След остри дебати с 34 гласа "За", двама "Против" и 9-ма  "Въздържал се" бе прието предложението на общинската администрация кметската заплата да бъде обвързана и определена на база минималната работна заплата за страната. До сега кметът Милков получава 2500 лева, което се равнява на 3,846 минимални работни заплати. На първата сесия на Общинския съвет той отказа предложението възнаграждението му да стане от 2100 лева на  3000 лева.

   Предложените промени освен увеличението на заплатата на русенския кмет ще засегнат възнаграждението на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, което е 90 процента от кметската заплата. Досега той получаваше заплата от 2100 лева, а сега ще нарастне с 1400 лева. Заплатите на зам. кметовете могат да бъдат до 80 на сто от тази на кмета, който определя и размера им. Така те ще бъдат 3 120 лева.

   Най-често отправяните забележки бяха не за размера на увеличението на заплата на кмета на Русе, а времето, в което се случва.

   Коректно е да се каже, че заплатите и на други кметове на област Русе са близки до новото възнаграждение на русенския кмет, който управлява в пъти по-голям бюджет от тях.

  С 20 процента ще бъдат повишени и възнагражденията на кметовете на малките населени места в общината. Общинските съветници пък ще вземат 75 на сто от минималната работна заплата за страната за участие в заседание на Общинския съвет и 18 процента от минималната работна заплата за участие в постоянна комисия.

Това реално прави почти 50 лева повече от досега получаваните пари за участие в едно заседание и две комисии.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha