Четвъртък, 9 Май 2024

С 30 гласа „За“ и 20 „Въздържал се“ старейшините дават съгласие за наемане на станция за измерване чистотата на въздуха с търг

С 30 гласа „За“ и 20 „Въздържал се“ старейшините дават съгласие за  наемане  на станция за измерване чистотата на въздуха с търг
Публикация   13:10     28 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     526

Дебатът излезе от конкретика и премина в чисто политическо говорене в повечето време от обсъждането на въпорса

   Общинските съветници приеха с 30 гласа „За“, 0 „Против“ и 20 „Въздържал се“, с което дадоха съгласие Община Русе да придобие възмездно право на ползване за срок от 2 години следната движима вещ – частна общинска собственост на Община Белене: Автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух със съпътстващо хардуерно и софтуерно оборудване, като за целта се дава възможност за участие в  обявения от Община Белене публичен търг с тайно наддаване, който ще се проведе на 19 февруари 2021 г.  При неявяване на кандидати търгът ще се проведе на 26 февруари 2021 г., от 14 часа, в зала № 26 на Административната сграда на Община Белене.

   Точката предизвика оспорвани дебати, които придобиха политическа нюанс и обвинения в бездействие в предходните мандати. Въпреки препоръките от министъра на МОСВ Русе сам да си осигури станция общинските съветници от ГЕРБ, ДПС и СДС се изказаха против станцията за замерване качеството на въздуха, като изразиха съмнения и гласуваха „Въздържал се“, пише в прессъобщение от Общината.

   Реално почти всички "негативни"  изказвания бяха за това, че не е добре да се пребързва с вземането под наем на нещо за 150 000 лева, за което експерти в областта на екологията в общинския съвет предупредиха.

    Кметът на Община Русе Пенчо Милков призова русенци да обърнат внимание на това кой и как гласува по тази точка.

    От своя страна председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев изказа становище, че най-после се предприемат реални действия за откриване на предполагаемите замърсители и припомни, че в продължение на 8 години - по времето на мандата на Пламен Стоилов, „Монтюпе“ (сега „Линамар“) е бил основен спонсор на Община Русе и фондация „Русе – град на свободния дух“.

     Станцията ще бъде доставена в Русе, а местоположението й ще бъде определено от комисия, в чийто състав влизат МОСВ, ИАОС, РИОСВ-Русе и общинската администрация.

   След изпращане на становище от МОСВ, Изпълнителната агенция и Регионалната инспекция по околната среда и водите, станцията ще бъде дооборудвана с анализатори, които да замерват емисиите от промишлените предприятия в Русе.

   Автоматичната станция е произведена и оборудвана съгласно всички изискуеми по законодателството протоколи, сертификати и методи за измерване.

   Целта е показателите да послужат на контролните органи за установяване на вида замърсяване и производствената площадка, от която се отделя, и да се наложат всички наказателни мерки за преустановяване на вредните въздействия върху атмосферния въздух.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha