Всички сгради у нас с технически паспорти до края на 2022-ра

Публикация   07:29     19 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     409

   Декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти и няма да има удължаване. Това заяви за БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Той поясни, че ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата. Това ще става по два начина - за направения разход ще се изготви изпълнителен лист за събиране на вземането или с доброволно споразумяване със собствениците на сградите. 

   Техническият паспорт е необходим за експлоатацията на всяка една сграда. Ако не успеем до 2022 година, това силно ще затрудни управлението на етажната собственост, управлението на офис сградите – държавните и общинските, поясни инж. Йовев. 

   Този документ обобщава информацията за изграждането ѝ, за въвеждането ѝ в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики – елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Наредбата за техническите паспортив България влиза в сила през 2007 г. и въпреки че засяга не само новостроящи се, но и съществуващи сгради, голяма част от сградния фонд е без такива паспорти. Крайният срок за изработването им се удължава многократно и последно е декември 2022 г. 

   По думите на инж. Йовев, Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства за набавяне на информация за сградите – държавна собственост, а документацията за жилищните сгради трябва да бъде потърсена в общините, където се съхранява.  За всички въпроси и уточнения по детайлите на процеса на паспортизация на сградите, МРРБ планира да направи разяснителна кампания.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha