Собствениците на заведения се готвят за бунт

Собствениците на заведения се готвят за бунт
Публикация   17:01     18 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     628

   След повече от месец заведенията са затворени и няма ясна перспектива за отварянето им, някои не спират да нарушават заповедта, разчитайки, че няма да ги хванат, а другите намекнаха, че се готвят за масово отваряне в знак на протест. Здравният министър засега устоява на заплахата и не е склонен да им обещае смекчаване на мерките. Двете страни влязоха днес в задочен сблъсък по въпроса.

      Краят на търпението

  "Всички са изгубили търпение, но при някои границата е премината. Ако не си работил в най-силните месеци, ти нямаш избор и трябва да вземеш мерки, за да се опиташ просъществуваш", коментира тази сутрин пред БНТ Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, в отговор на въпрос защо някои ресторантьори си позволяват да работят, нарушавайки заповедите на здравния министър. Той все пак посочи, че това не трябва да се случва и че става дума за единични случи. "Не трябва да се нарушават заповедите, но трябва да се изпълняват и обещанията, подчерта обаче той. По принцип трябваше миналия месец да започнем, обещанието беше, че на 1 февруари всичко ще се отвори, чуваме слухове, че и това няма да се случи отново", допълни той.

   Допусна, че "нищо чудно" да се стигне дотам да хората да решат да отворят в знак на протест всички обекти по премира на колегите им в Италия и други държави.

   Председателят на другата активна организация по темата - Българската асоциацията на заведенията, Ричард Алибегов пък отправи ултиматум, цитиран и в профила на организацията във "Фейсбук", че ако до две седмици не бъде разрешено на заведенията да работят, "ще приложим италианския модел". Това означава всички заведения в един и същ ден да отворят и да започнат работа въпреки забраната.

   "Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече - ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме", казва Алибегов в телевизионно интервю, цитирано от оглавяваната от него асоциация.

   В неделя вечерта организацията е отправила запитване към членовете си какви да са следващите действия, ако заведенията не бъдат отворени и след 31 януари.

Междувременно и най-старата организация - БХРА, излезе с позиция, макар и без елемент на заплаха, в която от властите се искат ясни срокове за смекчаване на мерките и получаване на забавените с месеци, но анонсирани от управляващите компенсации.

   "Скоро ще стане една година, откакто бизнесът е спрял реална дейност. Няма фирми с подобни резерви, дори в световен план... От БХРА настояваме за незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., плащане веднага на сегашните компенсации, ясен план за разхлабване на мерките и незабавно отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите", пише организацията.

  В отговор днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че натискът на хотелиерите и ресторантьорите няма да го накара да смекчи ограниченията, но в същото време посочи, че до края на януари ще се обсъждат следващите стъпки, след което ще се вземе решение.

  "Това, че някой може да заяви на най-силен глас исканията си, не означава те да бъдат удовлетворени", заяви Костадин Ангелов. Той допълни, че приоритетите на властите са здравето, образование и спортът, а не заведенията.

   По-рано през деня социалният министър Деница Сачева заяви пред "Нова телевизия", че се обмисля заведенията да останат затворени до средата на февруари. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова коментира сутринта пред БНТ, че във вторник й предстои среща с бранша, на която да бъдат обсъдени варианти за тях, които ще бъдат обсъдени и с Националния оперативен щаб "след анализ на ситуацията с бройките заразени". Сред предложените от бранша варианти каза, че е това заведенията да работят с 50% заетост, с предварителни резервации и др.

   "Предложенията важат за ресторанти, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори", уточни министърът.

    Какво е обещавано

   Председателят на сдружението на заведенията Емил Коларов не посочи кой не си изпълнява обещанията, но очевидно като такива са приети традиционните изяви на премиера в опит да свали напрежението и без да мисли за последствията.

   Такъв бе случаят и в края на ноември, когато здравният министър забрани със заповед работата на заведенията, фитнесите, моловете. Премиерът Бойко Борисов обяви във видео във фейсбук профила му от поредната му визита, че е разпоредил на 21 декември "да се отвори всичко". Неговото обещание формално съвпадаше със срока на заповедта на здравния министър, но всички са наясно, че удължаването й е неизбежно, ако няма подобрение в картината на заразата. Наложи се здравният министър да го опровергава, но обещанието е било чуто по-отчетливо от опровержението.

   В допълнение преди празниците министърът на туризма Марияна Николово наля още масло в огъня, като обяви, че ще предложи на щаба да се направи изключение и ресторантите да работят в новогодишната нощ, което очаквано не бе прието.

  За неизпълнени браншът смята и ангажиментите за компенсации на затворените им бизнеси. "На нас ни бяха обещани някакви помощи - както бяха обещани помощи на персонала, така и компенсации на фирмите. За съжаление вече три месеца от второто затваряне на нощните заведения и два месеца от затварянето на дневните заведения нямаме абсолютно нищо", обяви Емил Коларов.

   Той уточни, че персоналът миналата седмица са получили по 24 лв. на ден помощ за ноември, а декемврийските пари все още не са стигнали до тях. За фирмите обещаните компенсации като процент от оборота все още не са в действие. Последното се отнася до помощ, заявки за която се приемат от 21 декември, но все още няма плащания, тъй като за целта се изисква одобрението на Европейската комисия, което още не е получено.

   "Очакваме всеки ден и нищо не се случва", обобщи ситуацията Емил Коларов.

Тагове : бунт , заведения ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha