Вторник, 14 Май 2024

"Разхищение, с няколко измерения": Какво има в новата "Черна книга"

Публикация   07:28     15 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     556

  Всички етажи, структури на властта могат да бъдат показани като примери като разхищаващи средства на българските и европейските данъкоплатци - изпълнителна, законодателна, съдебна. говорим и за държавни фирми, за изпълнителни агенции. България е хваната в плен на малки клики. През историите в "Черната книга" е вижда, че държавата може да бъде не много ефективна в обслужването на публичия интерес, което води до това, че едни хора забогатяват по незаслужен начин, а други - не могат да богатеят"

  Това беше част от анализа на икономиста Георги Ганев от Център за либерални стратегии (ЦЛС) при представянето на "Черната книга на правителственото разхищение".Изданието на фондация Фридрих Науман", което събира истории за проблемно разходване на средства от цялата страна с пари от държавния бюджет или с европейски средства. Книгата, чието издание за 2020-та година, е шестото поред, представя материяли за това какво се е случило с парите за електронното гласуване, със средствата по проекта за детската болница, проектите, свързани с изграждането на пътища, както и други примери от страната. Текстовете от книгата може да бъдат прочетени тук

   Новото в шестото издание на книгата е че икономистът Георги Ганев е направил коментар за всяка една от включените истории, както и че се прави преглед на няколко истории, включени в предишно издание на "Черната книга".

   "Оправданието за съществуването на държавата е че ще похарчи пари в обществен инртерес и това не с еслучва.

   Второто измерение, е че тези пари, които са разходвани, са цената на пропуснати възможности. Всички етажи, структури на властта могат да бъдат показани като разхищаващи средства на български и европейските данъкоплатци - изпълнителна, законодателна, съдебна, говорим и за държавни фирми, за изпълнителни агенции", коментира още Ганев.

   Според него българската държава не може да е ефективна за обслужването на публичния интерес, а се оказва, че държавата може да бъде изключително чевръста, когато трябва да спазва срокове, но с оглед частния интерес, коментира още Ганев. "България е хваната в плен на малки клики, малка група от хора, за които българската държава действа прилежно и безотказно".

   Според икономиста липсата за усещане за равнопоставеност на хората, води до намалена способност дългосрочно да се забогатява в обществото. "Захваната пленената държава прави едни хора богати по незаслужен начин, но пречи на другите да богатеят. Това нарочно пречене на другите е най-сериозният процес в Бългаия", смята още икономистът.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha