Четвъртък, 16 Май 2024

Жълт код за сняг и силен вятър в 6 области

Жълт код за сняг и силен вятър в 6 области
Публикация   08:49     09 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     899

Очаква се да има затворени пътища

   Жълт код за сняг и силен вятър е в сила за 6 области в страната за днес. За други 4 района на България има предупреждение за интензивни дъждове. Според сайта на Националния институт по метеорология и хидрология сняг и силен вятър се очакват в областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Габрово.

  В Русе времето до обяд ще е облачно, с преваляване на мокър сняг. Термературите ще са от нула сутринта до 3 грудуса в следобедните часове.

    Комбинацията от валеж и вятър създава условия за преспи и навявания, като може да се стигне и до затваряне на пътища. През нощта срещу 10 януари снеговалежът и вятърът ще се усилят. 

   От Агенция "Пътна инфраструктура" също предупредиха за снеговалежа. От АПИ призоваха шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

   Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, припомнят от АПИ.  Уточнява се още, че за повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

   От няколко години влизането в участък, който е затворен за почистване, се санкционира с глоба 1000 лева, отнемане на книжката за три месеца и дерегистрация на автомобила за половин година.   

   В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н., уточняват от АПИ. По закон до 1 март колите трябва да са със зимни гуми с грайфер поне 1.5 мм или с летни или всесезонни, но с дълбочина на протектора поне 4 мм. Глобата при нарушение е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки. 

   От НИМХ допълват, че жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там се очакват между 25 и 35 литра дъжд на квадратен метър.

Тагове : жълт код ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha