Вторник, 14 Май 2024

"Какво общо имам аз с Пеевски": Борисов отговори на президента с нови обвинения

Публикация   16:46     07 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     785

   Премиерът Бойко Борисов, който от месеци не се е срещал с журналисти на публични събития и се появява единствено в преки излъчвания от профила си във "Фейсбук", прекъсна изненадващо днешния брифинг на здравните власти за ситуацията около COVID-19, за да отговори на вчерашните изявления на президента, че е "ортак с Делян Пеевски в бизнеса и политиката" и да поиска отново изборите да бъдат на 28 март. След изложението си той напусна залата, отказвайки да отговаря на въпроси.

    Борисов изнесе дълъг монолог, в който темата за коронавирусната пандемия беше засегната само в началото и то във връзка с насрочването на изборите. Видимо раздразнен, премиерът отрече да има връзка с депутата от ДПС, а партията му да получава скрита подкрепа от ДПС. Той отхвърли и твърдението на Румен Радев, че е "довереното лице на турския президент Ердоган", а в отговор сам отправи намеци в риторични въпроси към президента, подхвърляйки фразата "ортак на Черепа" (прякор, с който неофициално е наричан укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков - бел. ред.)

            Не съм виждал Пеевски от години
   "Клюкарска" - така Бойко Борисов нарече темата за отправените му от президента обвинения, че има връзка с Делян Пеевски.

   "Какво общо имам аз с Пеевски?", попита риторично той пред събралите се в сградата на Министерския съвет журналисти. Добави, че не е виждал депутата "от години" и че ДПС си има почетен председател и председател. На няколко пъти Борисов намекна, че повдигането на темата отново е заради отчитания от социолозите спад в рейтинга на БСП - защото "спихват и няма с какво да се хранят".

   Днешната изява на Бойко Борисов е поредно демонстративно разграничаване и прехвърляне към президента на Делян Пеевски - медиен магнат, депутат с едва няколко участия в заседанията на Народното събрание, бизнесмен с интереси в голям брой сфери на бизнеса и влиятелна фигура в третата по представителство парламентарна партия - ДПС. През лятото - в разгара на антиправителствените протести - премиерът обяви, че президентът е фигурант, чието служебно правителство е било наредено от Шиши - прякор, използван в карикатури, шеги и вероятно в лични разговори за Пеевски. Изявлението му дойде ден след като обяви освобождаването на трима министри заради зависимости от ДПС в опит да свали напрежението от един от най-многобройните протести пред Министерския съвет с искане за оставката му. Тогава министър-председателят заяви, че обвързването му с Пеевски е част от "добре подбрана обществена тактика" на опонентите му.

   През февруари 2016 г. Борисов бе поставен в неудобна ситуация, когато на среща с българи в Лондон един от тях го попита "Започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?". Дни по-късно премиерът заяви, че няма никакви зависимости и в огледалото вижда само себе си. След това той изненадващо разпореди и спиране на обществена поръчка за магистрала "Хемус" заради къмнения за връзки с Пеевски и Златев, а депутатът от ДПС постепенно обяви оттегляне от няколко големи компании - "Булгартабак", отказ от покупка на "Химко" - Враца, телевизия "Канал 3", и обяви, че няма да прави бизнес в България, защото това пречело на фирмите и на партньорите му. Всичко това стана повод през април 2016 г. Борисов да заяви "Пеевски" си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка".

    Никой да не си играе с етническата карта

   Борисов за пореден път обвърза коментарите по адрес на ДПС с етническата карта и предупреди, че никой не трябва да си играе с нея, "особено с ДПС и Ердоган заедно". Той категорично отрече да е протеже на турския президент Реджеп Ердоган, който поздрави неочаквано ДПС на конгреса им. Аргументът му беше, че когато е започнал да печели избори в България - като кмет, Ердоган не е бил достатъчно влиятелен в Турция. Всичко сам съм си направил, станах кмет без партия, напълно мажоритарно, каза Борисов. Допълни, че води много добра дипломация с Турция, в резултат на което е опазил България от хиляди мигранти.

Той декларира, че ДПС е подкрепяло правителството само в няколко случая, и изброи покупката на изтребителите Ф-16, "някои евроатлантически закони" и Истанбулската конвенция. Подчерта също, че партията му - ГЕРБ, води най-тежките битки с ДПС в смесените райони на изборите и очаква това ясно да проличи напролет.

    Аз мога ли да му кажа, че е ортак с Черепа

   В отговор на нападките Борисов на своя ред атакува президента, намеквайки за връзки между него и доскорошния хазартен бос, а понастоящем - укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Миналата година прокуратурата започна масирана акция срещу него, завършила с повдигането на 18 обвинения.
 

"Аз мога ли да му кажа, че е ортак с Черепа?", попита Борисов риторично и сам си отговори: "Мога". Името на Божков повече не беше споменато. До момента президентът не е реагирал.

         Защо е намесено името на Васил Божков

   В периода януари-февруари 2020 г. прокуратурата повдига общо 18 обвинения срещу бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков, сред тях такива за убийства, изнасилвания, принуда, търговия с влияние. Според разследващите той дължи половин милиард лева данъци от 2014 г. до 2020 г. и е предлагал по 10 000 лв. на ден подкуп на член на Комисията по хазарта, за да предлага отнемане на лицензи на конкурентни фирми. Парламентът също се включи с промени в закона, които отнеха лиценза за бизнеса с търкане на талончета на Божков и го превърнаха в държавен монопол. Преди да бъде задържан Божков замина за Дубай, където се укрива до момента. От арабската страна той изпрати сигнал до Прокуратурата, в който твърди, че за по-малко от три години е предал директно на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане. След месеци на критики срещу властта в социалните мрежи, в началото на тази година Васил Божков официално стартира от Дубай свой политически проект - "Гражданска платформа Българско лято".

   Борисов се закле на няколко пъти, че не е взимал пари от Божков. "Абсолютни измислици. Ето, казвам, дал съм ти на теб 100 млн. лева. Това означава ли нещо? Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си", заяви Борисов.

    През лятото прокуратурата разпространи четири записа на Васил Божков, събрани със специални разузнавателни средства, в един от които той нарича президента "фигурант". В тях се говори за изпращане на платени протестиращи пред Министерския съвет, за евентуално служебно правителство на президента Румен Радев, как могат да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор и как трябва да се иска оставката на правителството и на Иван Гешев.
   Наскоро друг обвинен от Прокуратурата през миналата година - Пламен Бобоков обясни пред Би Ти Ви, че България се управлява от триумвират Бойко Борисов - Делян Пеевски - Иван Гешев, като премиерът се изживява като режисьор, а Пеевски се възползва. Като евентуалната причината за режисирането от страна на премиера на обвиненията спрямо него, Бобоков посочи познанството си с Васил Божков, който както твърдял Борисов, искал да свали правителството. Впоследствие било замесено и името на Румен Радев. "Борисов е безкрайно страхлив човек. Той изпитва ужас, че всичко, което се е случило благодарение на него, може да му се върне. Мисля, че си е въобразил - Божков, Бобокови, а тук... изплува името на Радев, значи Радев ръководи всичко...", каза Бобоков.
   Името на Радев "изплува", когато на 9 юли 2020 г. представители на МВР и прокурори от Специализираната прокуратура влизат в президентството и извършват претърсвания на кабинети във връзка с две досъдебни производства, едното - за търговия с влияние. Във връзка с него са задържани президентският съветник Пламен Узунов и Пламен Бобоков, впоследствие освободени под гаранция. Това действие на МВР и прокуратурата дава началото на протестите срещу правителството, започнали през лятото на 2020 г.

              Датата за изборите като повод за напрежение

   Напрежението между министър-председателя и президента често ескалира в неколкодневни задочни обвинения и коментари чрез медии или профили в социалните мрежи. Повод за най-актуалните от тях станаха консултациите при президента за насрочване на най-безопасната възможна дата за парламентарните избори, предвид епидемията от коронавирус. В началото на декември той обяви, че това ще е 28 март, а от вторник насам Борисов на няколко пъти коментира, че президентът, провеждайки консултации (засега с представители на здравните власти, специалисти в здравната област, представители на Обществения съвет към ЦИК) или иска да се отметне от нея, или да "отмени" изборите. Вчера Радев определи като безочие тези коментари и припомни, че Борисов цяло лято се е криел и протакал, за да може той да организира изборите.
   Днес Борисов повтори тезата си, че преди месец държавният глава публично е посочил 28 март като най-подходяща и намекна, че обсъждането й сега на консултации е опит за протакане, след като се е разбрало, че социологическите проучвания дават преднина на ГЕРБ. Управляващата партия е първа според повечето проучвания, които излизат в последните шест месеца, като вариациите са в разликата с БСП, на която анкетите отреждат втора позиция.
   "След като е казал 28 март, да ни вика сега за консултации е само за да си измие ръцете. Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза каква ще е епидемичната обстановка в края на март", каза премиерът. Той допълни, че няма медицински специалист в света, който да може да каже дали тогава пандемията ще е отминала, или ще е в пик.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha