Вторник, 14 Май 2024

Футуристичен Експо център за близо 10 млн. лв. ще има Велико Търново

Футуристичен Експо център за близо 10 млн. лв. ще има Велико Търново
Публикация   08:28     03 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     623

Първата сграда от новия градски център е по проект на архитекта на Dolce & Gabbana

   Община Велико Търново стартира процедурата по изграждането на първата сграда в новия градски център, който ще се разгърне на територия на Старото военно училище. На последната си сесия за 2020 г. Общинския съвет даде зелена светлина за кандидатстване по ОП"Региони в растеж" за реализацията на проекта за Експозиционен център.

   9,9 млн. лв. с ДДС ще струва новият конгресен център с 1200 места и близо 8 000 кв.м разгъната застроена площ. Комплексът ще се намира на мястото на сегашните кортове и игрище „Юнак", в съседство с корпуса на ВТУ "Св.св.Кирил и Методий" и Областна администрация.

   Проектът трябва да получи комбинирана подкрепа. Над 91 хил. е финансовият ресурс, който Община Велико Търново отделя, а останалите милиони трябва да дойдат по Оперативна програма „Региони в растеж“ и чрез заем от 2.8 млн.лв. от Регионалния фонд за градско развитие.

  Първата сграда в новото ларго трябва да бъде готова за 30 месеца от подписването на договора за изпълнение.

   Експозицонният център е замислен като обособено мултифункционално пространство за изкуства, изложби, прожекции, научни форуми, търговски изложения. Към него ще бъде изграден и просторен паркинг с поне 2500 места.

  Той е проектиран от именития италиански архитект Клаудио Нарди, който спечели обявения от общината Международен архитектурен конкурс "Ново сърце за стария град". Студиото на Нарди изработва културни, граждански, гостоприемни и жилищни проекти по целия свят. Впечатляващ е дизайнът на Нарди за Музея за съвременно изкуство, построен около бившата фабрика "Шиндлер" в Краков. Италианецът е смятан за истински новатор в своята професия и с феноменално умение да постига баланс между форма и функция. В портфолиото му са многобройни модни бутици на много известни марки като Dolce & Gabbana, Malo, Tod, Gianfranco Ferre, Exte, Desmo, BP Studio и LuisaViaRoma. Създател е на няколко стадиона, небостъргачи в Дубай и Китай, както и прочутото звукозаписно студио на U2 в Дъблин.

   Футуристичният комплекс с изглед към старо Търново ще даде начало и на мащабно строителство на цялата свободна площ в бившето старо военно училище, която е 180 дка. Планувани са множество музеи, библиотека, пешеходни и зони за отдих.

  Пред общинските съветници кметът Даниел Панов подчерта, че това е първият проект, който общината ще реализира в условията на комбинирано финансиране. По думите му Експозиционният център ще се самоиздържа в годините напред и ще се развие като едно от най-важните средища на културен и обществен живот във Велико Търново и цяла Северна България.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha