Декември е най-изкусителният за сетивата месец, но е и най-тежкият за стомаха. Коледни бисквитки, пуйки, десерти и още куп кулинарни предизвикателства сякаш ни чакат във всеки дом и на всяка маса.

А за да не се разочароваме, когато в началото на януари се качим на кантара, е нужно само да спазваме ето тези четири златни правила.

                 Планиране

   Щом сме наясно с менюто по-отрано, трябва само да се настроим за ястията, които са ни най-вкусни. Така лесно ще откажем онези, които биха ни се усладили по-малко - ако знаем, че леля ще ни донесе от нейната баница, запазваме повече място за нея в стомаха. Това е и един от триковете да не похапваме между основните хранения. 

              Малки порции

   Размерът на чинията тези дни е от огромно значение. Колкото по-скромна е тя, толкова по-малка е вероятността от преяждане.

Снимка 511037

Източник: iStock

                Здрав сън

  Не си ли вземем минималната доза сън от пет часа, тялото започва да произвежда по-малко от хормоните, които гарантират, че ще сме сити, след като се нахраним.

                  Повече вода

  Водата помага не само на метаболизма, но и за да останем трезви. Номерът е да изпием две чаши от нея, преди да си кажем наздраве с останалите на масата. Така поне няма опасност да минем границата, защото сме жадни.

              Повече калории

   Един от най-вредните навици е да наблегнем на леките ястия през деня, за да имаме сили за по-тежките вечерта.

По този начин нивото на кръвната захар пада и тялото ни започва да крещи за колкото се може по-нездравословни варианти. Формулата тук е: плодове, зеленчуци или ядки няколко часа преди празничната вечеря. Така и алкохолът ще ни хване по-малко, уточняват от Tips and Tricks.