Неделя, 3 Декември 2023

Иван Белчев открито пред Акцент.БГ - искам Русе да стане екологичен пример в страната

Иван Белчев открито пред Акцент.БГ - искам  Русе да стане екологичен пример в страната
Публикация   16:59     18 Дек, 2020 /     текст и снимка- Румен НИКОЛАЕВ   /     1417

Уеб дизайнерът, вече и екоактивист отчита, че е бил подведен в информация от сайт, за което по-късно сам признава

Иван Белчев е завършил Немската гимназия в Русе, "Промишлен дизайн" в Русенския университет, бакалавърска степен, магистратура по същата специалност в Германия /2006- 2008 г. / Образованието му е свързано повече с комуникации- как да се управляват екипи, как  да се създават медийни, рекламни кампании.  След завършване на магистратурата  се връща в Русе за три години, издава списание 2008/2009 г., прави собствена фирма.    През 2011 г. отново се връща в Германия, като периодично си идва и в Русе. Последните години данъци плаща в Германия.  

    Иван Белчев стана популярен в Русе с един клип, който пусна в социалните мрежи. В него той показа нерегламентирано изпускане на производствен въздух от "Монтюпе". Това става съвсем инцидентно, след посещение в дома на родителите си в центъра на града късно вечерта през август т.г.. Замириса ми на бакелит, миризма, която бях усещал и преди това, разказва Иван пред Акцент.БГ. Решава спонтанно да провери откъде идва неприятна миризма.  Пали колата и тръгва в посока Дунав мост. Минава покрай "Найден Киров", "Лубрика", "ТЕЦ-а /в него момент не е работел/... и така стига до разклона за Индустриалната зона.  Най-силно миризмата той усеща до "Монтюпе", но откъм "Боримес" /на входа обаче също не мирише/

    След като пуска клипа, започва да проявява по-сериозен интерес към състава на изпускания производствен въздух от леярния завод- черпи информация от РИОСВ и други контролни институции предвид липсата му към момента на професионални знания по темата "въздух". Той се осланя на професионалисти, занимаващи се с наука.     

    Отчита като проблем факта, че тези хора му дават необходимата за него информация, но държат да останат анонимни. Но остава без разрешение фактът, че няма нито уред, който да измерва моментното замърсяване при  нерегламентираното изпускане на производствен въздух, нито показатели и стандарти. Като това е регламент и на ЕС.  "Норми няма за предприятието /съществуващите са за градска среда/, но ние като граждани ги натискаме", коментира Иван. Но и той лично е разочарован от факта, че в Русе борещите се за чист въздух са най-вече във Фейсбук, бе лични инициативи и участие в организираните такива.    Иван Белчев е доволен все пак от резултатите от своята среднощна акция.Поставянето на камери е било едно от предложенията, което Общината е изпълнила. Той започва и записва всеки ден данните от станцията на "Монтюпе", тъй като тя нямала архив /затова той прави такъв вече трети месец/.  

   След "Монтюпе" фокусът му се насочва към повдигнатия проблем от екосдружението "Дунавски регион", наследник на "Екологично бъдеще за децата и жителите на гр. Мартен" с определяне на статута на ДИЗ "Тегра".  За това му помага бившият зам. областен управител Веско Маринов по времето на Стефко Маринов, станал активен екозащитник след като не беше повторно назначен на поста.

    Става така, че Белчев се запознава с инвестиционното намерение на Астра биоплант / зачита се в документа от 130 стр./ Първоначално обаче се доверява повече на един сайт, където нещата са описани "по-агресивно" – замразени животински трупове, кораби, ТИР-ове. Впоследствие разбира, че такова нещо няма да се случи и се опровергава в социалната мрежа, че написал твърдения, които не са така.

    Понеже фирмата, смята Белчев, която смята да изгражда този завод, е била санкционирана преди от РИОСВ /преди 8 !!! години/, трябва все още да си "изчиства" реномето.  Колкото до инвестиционното намерение за изграждане на завод за преработени растителни масла, той намира пропуски и ги посочва в 9 точки как да се подобрят. Астра биоплант  е направила вече три от тях, а това според него е станало благодарение на активността му.  Част от предложенията му съвпадат от доклада, който Областна администрация изготви през 2015 г. за състоянието на бившето КТМ /изготвен, за да удовлетвори претенциите на мартенското екосдружение/.

  Белчев смята, че фирмата е започнала публично даряване след неговата поява.

    Повече от странно е, че говорителите за проблемите на Русе основно са Иван Белчев от Германия и Радко Димитров от Канада, признава самият той. Ако хората на Цветан Цветанов ги е било страх от някого, то останалите жители на града от кого се страхуват- инициативният гражданин също няма логично обяснение. Белчев също не одобрява протестите, при които няма действие, няма активност  да се направи нещо обществено полезно.

     Другото му предложение към фирмата- инвеститор, намерило реализация, е поставянето на сензори и камери. В същото време Белчев признава, че нищо не знае за липсата на Мартен на нормална канализация, а замърсеният въздух от битовото отопление отдава само на бедността на жителите му. Както и за това, че и други негови предложения към Астра биоплант са почти пред финализиране. Според Белчев е необходимо и да се направят диги в този участък на Дунава, което обаче е работа на държавата.

   Той не отрича, че проблем за Мартен е въздухът , който през отоплителния период е силно замърсен, но го отдава това, че "повечето от хората там са бедни". Съгласен е и с необходимостта местната екологична организация да се насочи и към проблемите на самия Мартен. "всеки един екоактивист трябва да се занимава с всички екологични проблеми, а през зимата това са печките. В момента няколко души правим карта на Русе, на която ще се видят къщи, които бълват нетипично мръсен въздух". Повечето от тях са общинска собственост, е неговата констатация. Белчев също така е убеден, че трябва да се засаждат дървета. Има много и различни начини според  него, по които може да се подобри въздуха. Природата той смята, че е  най-важното нещо.... ....

    Преди около 6 години той създава фейсбук групата "Писмо до кмета". Породена е от "липсата на гражданско общество", според него. "Хората ги беше страх" и смята, че вече "хората не ги е толкова много, за да кажат- тук имаме дупка, която да се запълни... всякакви такива проблеми в града". Дори и надписа "Русе", който е зад него на снимката, също плаче за оправяне.  Белчев е удовлетворен, че общинското ръководство следи публикациите дори и в тази фейсбук група. Че това е вид комуникация между гражданите и Общината. Сега хората са много по-активни, а преди това ги беше страх, смята Белчев. Дори са ми казвали да не се занимавам с това нещо, че може да имам проблеми.    

    Обобщавайки всичко казано, Белчев смята, не трябва да се вторачваме в една част на града, а да се гледа цялостно върху чистотата на въздуха, реката и екологията. За това е необходимо обаче да се привличат повече професионалисти, които са "в темата".  

     "Аз само като уеб дизайнер, като комуникация, мога да представя идеята, вижданията на група специалисти какво да се прави", обяснява ролята си в екоинициативите. Вярно е обаче, че в определени случаи първо действам, а след това се консултирам, признава ентусиазираният русенец . Но трябва всяко твърдение задължително да се базира на факти, на данни, тогава нещата са ясни. Естествено може да се допуснат грешки, а в такива случаи аз си ги признавам.

   Най-същественото, което аз искам и правя, е да подобрим средата на живот в Русе, да дадем пример на цяла България и така оттук да тръгват някакви промени.  Белчев не крие, че симпатизира на "Да, България". Не изключва и възможността и вероятността да се занимава с политика.Вярвам, че предприятията, които са инвестирали милиони в производствата си, могат да инвестират и в екологични съоръжения, смята уеб дизейнерът, станал без време екоактивист. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha