Вторник, 14 Май 2024

Кой прогнозира още преди години текущата пандемия?

Кой прогнозира още преди години текущата пандемия?
Публикация   16:08     11 Дек, 2020 /     akcent.bg   /     404

    Всички експерти говорят за новата пандемия, че тя се е появи "изневиделица", разви се изключително бързо и общо взето въздействието й е непредвидимо. А светът не е бил подготвен за нея...

   Истината обаче е малко по-различна. Всъщност, предупреждения за подобна пандемия дойдоха по няколко направления, още преди няколко години.

    Бил Гейтс през 2015-та година

    Един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс - предрече избухването на пандемия, подобна на COVID-19, още през 2015 година. Дори тогава той посочи, че светът не е подготвен за подобна ситуация. И ето ни днес тук...

    Съоснователят на Microsoft през последното десетилетие многократно говори за ужасяващите ефекти на вирусите. А към момента новият коронавирус се е разпространил сред над 386 000, като жертвите му са над 16  700. Особено страшно е бързото разпространение на вируса, като за последните седем дни, броят на заразените и на жертвите е нараснал над два пъти.

    Речта на Гейтс по време на TED Talk от 2015 година се споделя широко през последните седмици, предвид пандемията. Самата тема на форума е: "Следващото огнище? Не сме готови".

   Гейтс разказва, че когато той е бил подрастващ, най-големият страх сред обществата е била евентуална ядрена война. Днес ситуацията е по-различна - такъв страх се създава именно от модерните вируси.

   "Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, вероятно ще става въпрос за силно заразен вирус, а не за война", посочва Гейтс и допълни, че е учудващо колко много държавите са инвестирали в защита от война, а колко малко е инвестирано в защита от потенциален суепрзаразен вирус.

   Две години по-късно той каза същото на събитие в Давос. "Доста е изненадващо колко малко сме подготвени за това", коментира той през 2017 година.

   В речта си по време на годишната среща на Американската асоциация за научен напредък (American Association for the Advancement of Science - AAAS) в Сиатъл миналия месец милиардерът заяви, че въздействието на COVID-19 може да бъде "много, много драматично", особено ако се разпространи в области като Африка, на юг от Сахара, и Южна Азия.

   Гейтс даже предупреди, че може да се окаже "патогенът на века, за който сме се притеснявали".

   "Надявам се ситуацията да не е толкова лоша, но трябва да приемем и че може да бъде, докато не се уверим в противното."

   "Това е огромно предизвикателство ... Винаги сме знаели, че потенциалът за естествено причинена или нарочно причинена пандемия е едно от малкото неща, които могат да нарушат здравните системи, икономиките и да причинят повече от 10 милиона смъртни случая", коментира тогава Гейтс.

    Според него напредъкът в инструментите за молекулярна диагностика е една обещаваща предпазна мярка срещу подобни огнища. "Ние сме в крак с науката, за да можем да направим добри инструменти за диагностициране, да осигурим ваксини и антивирусни медикаменти", каза той.

   Бил Гейтс и съпругата му Мелинда основават фондацията "Bill and Melinda Gates Foundation" през 2000 година, за да помогнат за подобряването на здравето в световен мащаб, както и за борба с крайната бедност. Фондацията обяви на 5 февруари, че ще дари 100 милиона долара, за да помогне за намирането на лечение и за разширяване на тестовете на коронавируса, особено за по-бедните страни.

   Съобщава се, че фондацията Гейтс също така разглежда идеята за доставяне на комплекти за тестване за новия коронавирус по домове в Сиатъл, където беше първоначалният епицентър на епидемията от САЩ.

   "Първо, това може да убие здрави възрастни хора, както и възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми. Второ, COVID-19 се предава доста лесно", казва още Гейтс.

   Милиардерът също така се обърна към световните лидери с призив да се опитат да забавят разпространението на вируса, като призовават развитите страни да помогнат на по-малко заможните нации да се подготвят.

    Доклад на ЦРУ от 2012-та година

Гейтс обаче не е единственият с визия за вирусна заплаха в бъдеще. Това прави доклад на ЦРУ още през далечната 2012-та година, който сочи шестте потенциални събития, които могат да променят човечеството и световната сцена до 2030-та година и да сложат край на света такъв, какъвто си го представяме.

    При това заплахата от пандемия е поставена на първо място като заплаха. Ето и какво казва докладът отпреди осем години:

           1. Жестока пандемия

"Периодично се появяват вируси, които заплашват човечеството и срещу които няма все още открито лечение. Тази опасност ще продължи да грози хората и през следващото десетилетие. Достатъчно е една по-сериозна пандемия, която да се разпространи бързо и да всее хаос и пълна промяна в начина ни на живот. Тук не става въпрос за вируси като Ebola, или Zika, а за нова невиждана заплаха, която едновременно да се разпространи по цялата планета", прогнозират от ЦРУ.

    И няма как да са по-близо до реалността в момента... Въпросът е - защо не са взети предварителни контра-мерки срещу подобен сценарий. А отговорът - най-вероятно процентът на вероятност на този сценарий (който се развива напълно според прогнозата), не е бил достатъчно висок, според някои политици, за да се правят разходи!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha