Четвъртък, 16 Май 2024

Бил Гейтс: Шест ваксини за Covid-19 ще бъдат налични до пролетта на 2021 г.

Публикация   15:58     11 Дек, 2020 /     akcent.bg   /     529

   Очаквам, че ще имаме около шест ваксини за Covid-19, одобрени до пролетта на 2021 г. Това прогнозира пред CNBC съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

   В допълнение към вече одобрената ваксина на Pfizer-BioNTech, Гейтс заяви, че кандидатите от Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax вероятно ще получат разрешение за техните ваксини през следващите месеци. 

   "Регулаторите вършат чудесна работа. Те проведоха тези проучвания от трета фаза по невероятно професионален начин, търсейки каквито и да било странични ефекти, разглеждайки ефикасността“, посочи Гейтс.

   Той обаче отбеляза, че предстои много работа, включително от организации като неговата, за да се гарантира, че ваксините са справедливо разпределени във всички страни, особено в по-слабо развитите.

   Наскоро доклад на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" подчерта, че светът се връща назад в опитите си да изпълни целите за устойчиво развитие на ООН за справяне с бедността и намаляване на неравенството.

   Напредъкът не само е спрял, но и се движи в обратната посока в разрешаването на проблеми като изваждане на хората от бедност и подобряване на условията на жените и децата по света.

   Крайната бедност се увеличи със 7% заради пандемията, според ежегодното изследване на фондацията Goalkeepers.

   Имунизационното покритие, една от мерките как здравните системи функционират, се срина до нива, невиждани от 90-те г. на миналия век, или "с други думи, ние се върнахме около 25 г. за 25 седмици", подчертават от фондацията и предупреждават, че е от изключително значение това, което светът ще предприеме през следващите месеци.

   Събраната информация също показва, че икономическият спад вследствие на пандемията засилва неравенството и хората, които живеят в крайна бедност, са особено тежко засегнати.

   В проучването, което Бил и Мелинда Гейтс подготвят всяка година от 2017 г., се призовава за световно сътрудничество в разработването на диагностики, ваксини и лечения, бързо производство на тестове и дози и доставяне на тези инструменти на основата на нужда, а не на финансови възможности.

   "Това е споделена световна криза, която изисква споделен глобален отговор" пишат Бил и Мелинда Гейтс.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha