Общинските съветници от ГЕРБ Русе: Липсва визия за работата по проекти на Община Русе

Общинските съветници от ГЕРБ Русе: Липсва визия за работата по проекти на Община Русе
Публикация   14:08     11 Дек, 2020 /     akcent.bg   /     388

Депозираните от настоящата администрация седем проекта, два от които в партньорство с други общини, са за скромните 4 млн. лева.

   За първата година от управлението през мандата на кмета Пенчо Милков са отчетени изключително тревожни тенденции. За това алармират общинските съветници от ПП ГЕРБ броени дни преди предстоящата декемврийска сесия. „Най-сериозно впечатление прави липсата на визия за надграждане на работата по проекти.

   От изнесените данни става ясно, че общата стойност на приключилите през 2020 г. проекти е 52 млн. лева. Проекти, спечелени и реализирани в голяма степен от предишната администрация. В процес на реализация са проекти с внушителна стойност - над 150 млн. лева.

   И забележете, депозираните от настоящата администрация седем проекта, два от които в партньорство с други общини, са за скромните 4 млн. лева. Това е най-тревожното и жалко от целия отчет на кмета“, заяви председателят на групата общински съветници от ПП ГЕРБ Бедрос Пехливанян. По думите му, редно е някой от администрацията да отговори защо на практика е била закрита цяла дирекция, а в последствие, видно от данните, не функционира и новосъздаденият отдел по международно сътрудничество и проекти. „Залага се предимно на проекти с меки мерки, които няма да надградят инфраструктурата в града и да доведат до нови инвестиции“, коментира още Бедрос Пехливанян.

    Общинските съветници от ПП ГЕРБ ще вземат отношение и по точката за Корекция на бюджета на Община Русе. Според тях за пореден път се омаловажават жизненоважни дейности, свързани с облагородяване на кварталите. „Защо се режат средства, предвидени за улично осветление? Защо лишаваме гражданите на седем улици и блокове от осветление,  при положение, че би трябвало да се добавят средства за това.

   Вместо това бяха отклонени 1 800 000 лева от асфалтирането на улици и тротоари за големи квартали и ги пренасочихме към бул. „Потсдам“, който все още не е завършен.

    Относно промените в Наредба 16, съветниците от ГЕРБ не са съгласни в това кризисно положение да се вдигат такси и да се въвеждат нови условия за таксиметровия превоз в града ни, както и да се увеличават цените на билетите за изявите на Общински Младежки дом и Общински детски център за култура и изкуство.

   Колкото до Наредба 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Русе, общински съветници не са получили отговор на редица поставени въпроси по време на комисиите. Напр. не става ясно излезлите от употреба МПС-та на каква площадка ще бъдат премествани – дали тя е общинска или частна собственост и колко ще плащат собствениците им за престоя от 3 месеца на въпросната площадка, ако решат да си върнат обратно возилото.

     В докладната е записано, че от началото на 2019 г. до настоящия момент са констатирани общо 141 броя излезли от употреба моторни превозни средства, за които са изготвени досиета и са преминали през процедура на база на която могат да бъдат премахнати, но какво е предприето спрямо тях и дали изобщо нещо е предприето, не става ясно. На практика с това предложение кметът заобикаля законово установените срокове, категорични са съветниците от ПП ГЕРБ.

    „Не на последно място, изразяваме и своето неудовлетворение от бездействието на администрацията при снегопочистването преди броени дни. С 10 см. сняг не можем да се справим, а ако падне по-голямо количество? Съветниците апелират кметът да завиши контрола по снегопочистването и питат има ли глобени за несвършена работа.
Тези и други въпроси предстои да бъдат поставени на предстоящата в понеделник сесия.
 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha