Вторник, 21 Май 2024

Олео протеин тества инсталация със студена плазма за пречистване на неорганизираните производствени миризми

  Олео протеин тества инсталация със студена плазма за пречистване на неорганизираните производствени миризми
Публикация   16:32     10 Дек, 2020 /     akcent.bg   /     1161

Системата следва природното явление гръмотевична буря със светкавици, при което след дъжда въздухът излъчва свежест и чистота

   Вчера в Олео протеин бе тествана въздухоочистителна инсталация на базата на плазмена и плазмокаталитична технология.  

   Инсталацията бе поставена е в цеха на Олео протеин, където се изпича и пресова зърното, след което се извлича една голяма част от маслото -около 3/4 .

    Това е мястото, където се отделят повече производствени миризми, най-вече при изпичането на рапица.

   Плазмата се образува от съществуващия работен въздух, обясни на място управителят на варненската фирма инж.Красен Димитров. Практически преминава през нея, а тя извършва йонизация на всичките съществуващи съединения. Дългите въглеводородни връзки се накъсват на къси и така се разграждат миризмите.

   Плазмата е четвъртото състояние на материята. Във въздуха има кислород, азот, хелий  и други съединения, преминават в йонизиран вид, обясни Димитров в търсене на най-разбираем и достъпен език същността на процеса.

  Плазмата под въздействие на високото напрежение и мощната енергия, която се получава в инсталацията, създава електрони, които избиват от въглеводородите и влизат в реакция с тях. Така мириризмите са разграждат на вода и въглероден двуокис и незначителна съставна част от тези миризми.

   Принципът на работа е- вентилаторът засмуква работен въздух, преминава през плазмената камера, където се синтезира. В момента на преминаване в наносекунди всички тези миризми се разграждат на въглероден двуокис и вода.

   Тестът показа осезаемо присъствие на озон след преминаване на производствения въздух през инсталацията. Влагата от въздуха води до въглероден прекис и хидроксилни радикали.  

     Процесът имитира природното явление- гръмотевична буря от дъжд със светкавици, когато се създава високо напрежение.Облаци с положително и отрицателно напрежение при сблъсъка си създават огромна искра в атмосферата. Затова и след подобно явление въздухът мирише особено и е пречистен.

   Това се случва в това устройството, въпреки че няма вид на планета.

  В реалния модел на инсталацията ще има електроника. С нея ще се оперира сравнително просто и ще се улавят неорганизираните източници на изпускане на производствени миризми.

    Въпрос на техническо решение ще бъде дали ще се инжектира плазма в скруберите, които също пречистват организираното изпускане на миризми и дали ще се това ще става и с неорганизираните.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha