Четвъртък, 10 Октомври 2024

ВиК Русе оспорва Проекта за решение за по-ниски цени през 2021 г. от предвидените

ВиК Русе оспорва  Проекта за решение за по-ниски цени през 2021 г. от предвидените
Публикация   09 Дек, 2020   /     akcent.bg   /     582

Жителите, а оттам и потребителите на ВиК услуги намаляват, а забавяне в изготвянето на проект за Средна кула и Долапите не е позволило да бъдат направени предвидените инвестиции за 2019 г.

   За „Водоснабдяване и канализация“ ООД – гр. Русе рязкото намаляване на тарифите е неприемливо – преди всичко заради обективната невъзможност за изпълнението на инвестиционната програма 2017-2019 г. в целостта й. Едновременно с това, прилагането на предложените от КЕВР цени за 2021 г. би създало потенциални пречки в изпълнението на проекта по ОПОС, както и компрометиране финансовата стабилност на дружеството.

   Това се казва в становище на ВиК оператора в Русе и областта до председателя на КЕВР доц. Иван Иванов.   От дружеството смятат за неприемливи предложените в Проекта за решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за цени без ДДС на водоснаб­дителните и канализационните услуги, считано от 01.01.2021 г.

  Една от съществените причини е по повод инвестициите за периода 2019-2019 г., че не са реализирани планираните в Бизнес плана приходи. Вместо разчета за 72 138 710 лв. са отчетени с 4 711 847 лв. или 67 426 863 лв. За спада на фактурираните количества  ВиК Русе не носи вина, се казва в становището.

   Като обективна причина се посочва фактът, че населението в областта намалява, а от там- снижаване на потреблението. Въпреки това битовото потребление през периода е над средното за страната, както и че е изпълнен показателят Ефективност за изграждане на водомерно стопанство.

   Колкото до нереализираните инвестиции по проект "Околна среда 2014- 2020 г." за миналата година дружеството е подписало договор с Управляващия орган на Оперативна програма Околна среда за изпълнение на проект на стойност 109 821 хил. лева без ДДС. Предвидено е било съгласно заложения график да бъдат усвоени 20618 х. лева, но поради причини извън дружеството това не се е случило.

   Санкционирането на ВиК Русе за неизпълнение на инвестиционната програма чрез рязко намаляване на тарифите би довело до още по-големи затруднения до невъзможност тя да се изпълнява, се казва още в становището.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още