Четвъртък, 10 Октомври 2024

АПИ стартира обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75,6 км от АМ „Русе - Велико Търново“

АПИ стартира обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75,6 км от АМ „Русе - Велико Търново“
Публикация   07 Дек, 2020   /     akcent.bg   /     897

Сумата е с над 300 млн. лв. по-висока от тази, която беше посочена от Агенция "Пътна инфраструктура" преди два месеца.

     Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за определяне на изпълнители за изработване на технически проекти и строителството на първите 75,6 км от автомагистралата „Русе - Велико Търново“. Тръжната процедура е в две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората обходния път на град Бяла.

     Прогнозната стойност на поръчката е 982,74 млн. лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 21 януари 2021 г. Документите за стартиране на процедурата са изпратени в Агенцията по обществени поръчки и предстои публикуването им.

   Сумата е с над 300 млн. лв. по-висока от тази, която беше посочена от Агенция "Пътна инфраструктура" преди два месеца. В свои отговори до "Капитал" през септември 2019 г. и след това през септември 2020г. от АПИ посочиха, че "индикативната стойност за изпълнението им е 806 826 000 лв. с ДДС" или 670 млн. лв. без ДДС (виж прикачените файлове долу). Това значи, че тези 75 км от Русе до Бяла са поскъпнали с около 45%. Според други документи за планираните капиталови разходи на АПИ от януари 2020 г., които "Капитал" получи от свой източник, пък прогнозната стойност 908 млн. лв. или пак има разлика, само че от 74 млн. лв.

Защо се получава цялото това разминаване към момента няма яснота - документацията за обществената поръчка ще бъде публикувана. Цените в строителния сектор обаче не са поскъпнали толкова за една година.

    Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ проектът за изграждане на АМ „Русе - Велико Търново“ да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

    Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка.    



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още