Четвъртък, 23 Май 2024

Равна битка до последно между управляващи и опозиция

Равна битка до последно между управляващи и опозиция
Публикация   07:36     07 Дек, 2020 /     akcent.bg   /     320

Първите официални резултати трябва да бъдат публикувани днес.

    Социалдемократическата партия (СДП) поднесе изненада, като спечели вчера парламентарните избори в Румъния. Въпреки това обаче управляващите либерали са фаворити за съставянето на бъдещото правителство, съобщи Франс прес, цитирани от БТА.    

    При ниска активност от около 33% и в условия на коронавирус пандемия протекоха парламентарни избори в Румъния. Министър-председателят Луводик Орбан обяви победа и първоначално се очакваше да бъде натоварен от президента Клаус Йоханис да състави правителство. Някои екзит пол проучвания обаче все още показват, че неговата Национално-либералната партия леко изостава от Социалдемократическата партия. Според други анкети управляващите получават 32% подкрепа, а опозицията - 28 на сто. Социалдемократическата партия (СДП) поднесе изненада, като спечели вчера парламентарните избори в Румъния. Въпреки това обаче управляващите либерали са фаворити за съставянето на бъдещото правителство, съобщи Франс прес, цитирани от БТА.

     Първите официални резултати трябва да бъдат публикувани днес.

   Социологическият институт КУРС-Авангард съобщи след края на изборния ден в 21,00 ч., че Социалдемократическата партия е спечелила 30,5 процента от гласовете, а управляващата Национално-либерална партия - 29 на сто. На трето място КУРС-Авангард поставя политическия алианс Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС с 15,9 процента.    Екзитпол на агенция ИНСОМАР пък посочи като победител Национално-либералната партия с 32,8 на сто от гласовете. Според ИНСОМАР социалдемократите са спечелили 28,2 процента, а на трето място отново е Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС с 15,6 на сто.

   Според екзитпол на института Сочиопол двете водещи политически сили са с равен резултат от 28 процента. Като трета политическа сила отново се очертава Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС.

   Премиерът Лудовик Орбан изрази увереност, че неговата Национално-либерална партия ще излезе победител на парламентарните избори.

Тагове : избори , Румъния ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha