Понеделник, 6 Май 2024

Бабикян: Да си Гражданин зависи от всеки, да се почувства свободен, да жертва някаква част от персоналния си комфорт или от семейния

Бабикян: Да си Гражданин зависи от всеки, да се почувства свободен, да жертва някаква част от персоналния си комфорт или от семейния
Публикация   11:09     06 Дек, 2020 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     748

Корупцията превръща системата ни във феодална, смята PR-ът от Отровното трио

    Арман Бабикян в Русе пред Акцент.БГ:

    Как се чувствате отново в Русе, след една успешна и една неуспешна предизборни кампании?

Да, имаше една успешна кампания, когато кандидат за кмет беше Елеонора Николова. Тогава Русе беше избирателния район на Сергей Станишев и беше доста трудно. Но въпреки това успяхме с някакъв много сериоден резултат да спечелим- със 73,74 на сто. Тогава обаче уволниха доста местни лидери. Изборите бяха по Димитровден.

   А неуспешната кампания беше по времето на НДСВ. Тогава помагах на един кандидат, който се оказа интересен и перспективен, като качества и капацитет човек- Велизар Ранев. За нещастие имах на разположение само 21 дни, три седмици. Това време стигна само за балотаж. Трябваха ми още 8 дни и сигурно щеше да е кмет на Русе.

  И двете кампании си ги спомням с много любов, защото се запознах с интересни хора. А и извън кампаниите познавам интересни хора от Русе...

  Как се чувствате сега, когато излязохте от сянката на PR-а и вече сам сте си пиар?

 Некомфортно. .. Това е много личен разговор, не виждам да има връзка с причината, поради която сме дошли. Ако трябва за себе си да говоря, което смятам, е малко егоистично, лично аз се чувствам некомфортно. .. Защото винаги съм смятал, че има достатъчно количество смели и дръзки хора, които са готови да кажат на глас истината и да не се пречупят.Убеден съм, че и в момента има такива.

  Никога не съм си представял, че аз ще изляза на първа линия или нещо такова. Освен това се чувствам леко безполезен. Когато съм на първа линия трябва да мисля за себе си или пък, хайде, за още двама. Нямам достатъчно време да се занимавам с присъщата си дейност.  В сегашната работа няма  никакъв PR. Освен това винаги съм смятал, че мога да съм по-полезен, ако мога да помагам на група хора- на 20,30, на 50 души. ...Сега приличам на накакъв, който е на първа линия и си гледа в пъпа. И прекрасно да се справиш, си помогнал на един човек, на себе си.

   Не смятате ли, че особено през последните 10 години настана едно всеобщо безразличие, расте дефицитът на ценности, на морал... не само в България. Това може ли да е причина хората да изпитват по-голяма несигурност, уплаха и незнание да бъдат част от каквато и да било промяна?

   От нас зависи. Да си Гражданин зависи от всеки, да се почувства свободен, да жертва някаква част от персоналния си комфорт или от семейния.

 Държавата произтича от гражданите, а не обратното. Ако си дадем сметка за това, вероятно бихме се осмелили да правим първа крачка, втора крачка... Пълни сме с някакви поуки- Преклонена главица сабя не я сече, С главата си ли стена ще събаряш и др. , които ти даваш шанса да слезеш в масата и да затваряш зелето, вместо да излезеш на площада и кажеш- Ей, хора, Вие ме ограбвате, освен това лъжете.

  Но нека се спрем върху образованието. Сегашното му състояние не е ли една от най-големите причини да сме на тоя хал?

Определено е така. Едно от нещата, които няколко пъти говорихме на митингите е, много хора пропуснаха нещо, което говорихме на едно от големите Народни въстания- прожектирахме на стената на Парламента 5 хоризонта  за развитие на България. В единия от тях се казваше, че търсим развитие на България, базирано върху знанието, т.н. икономика на знанието.

   Но затова не са виновни хората. Хубаво нещо са ресторантите и хотелите, но не може гръбнакът на икономиката ни да е това.

   Като кажем корупция, това не е само морален проблем. При даден търг сега е ясно от кого ще бъде спечелен- който е най-близко до кмета. Затова и няма други желаещи да участват. Това спира свободната конкуренция, тя умира.   Така системата се превръща във феодална.

   За състоянието на образованието и здравеопазването сме си виновни ние, не са толкова пазарните отношения. Не може в държава като България да има 53 университета, 340 болници, като 65 от тях са в София. Затова да стават висшисти влизат хора с тройки, да се чудят само как да вземат субсидията.... Тотална измислица.

  Затова тези, които наистина искат да получат знания, за да са конкурентни на световния пазар, заминават да учат в чужбина.

  При нас сега, освен че 2 млн. души излязоха от България, за така наречения ни премиер най-важното, с което се занимава, е какво ще правим със сервитьорите и с готвачите... Ние сме се превърнали в нация от шофьори, сервитьори... обслужващ персонал.

  Целта на посещението Ви в Русе? Ще създавате ли партия?

  Сега целта на обиколката из страната е да се срещнем с тия хора, с които досега само си писахме. С хората, които нямаше на практика как да са с нас на площада. Подкрепата на протестите беше близо 70 процента.  Предстои хората да се запишат в тези граждански комитети. Ще бъде избран и координатор, човек, който има малко повече свободно време, който да може да информира останалите.

   Най-вече целта ни е да създадем комитети от доброволци към Отровното трио.  Да се запази честността на изборите, да има граждански кандидати за бъдещото Народно събрание. Вече сме обиколили 22 града в страната.

    Партия няма да има за изборите.

 Ние сами трябва да се освободим от мутрите, защото това сега е робия. Не е толкова сложно една шепа народ- 6-7 млн. души да станат състоятелни, да живеят добре. И то при държава с нашите дадености.

  Но да погледнем и бизнеса. Кога той се разкрещя, като започнаха да ги арестуват. Преди това демокрацията им беше много хубава, защото седяха на една маса със същия тоя хайванин... Да са живи и здрави!

   Демокрацията не е когато само ти си добре. Демокрацията е когато повечето около теб са добре, когато хората се чувстват на стартовата линия равни...

  Но не и на финалната...

 На финалната един ще успее повече, друг- по-малко. Няма как на финала да сме равни. И другото което е- един подаде ли си главата- веднага следва удар отзад. Аз толкова помия върху себе си не бях подозирал, че може да се изсипе. Чух я.

    Но смятам, че българите са хора, достатъчно горди, Търпят дълго, но веднъж отърве ли се ластика /а мисля, той се скъса, жална им майка/.

-------------------------------------------------------------------------

     Арман Бабикян е български журналист и общественик. Той е изпълнителен директор на PR агенция „Манира“

   Роден на 15 януари 1967 г. в град Варна. Завършва Националната гимназия за дравни езици и култури и Софийския университет.

   Бабикян е един от организаторите на протестите в България през 2020 година

Тагове : Бабикян ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha