Четвъртък, 9 Май 2024

Андрей Новаков: 200 млн. евро инвестиции ще получи Северозападния регион за целия програмен период

Андрей Новаков: 200 млн. евро инвестиции ще получи Северозападния регион за целия програмен период
Публикация   08:44     05 Дек, 2020 /     akcent.bg   /     548

ЕС не може да ни принуди да приемем Истанбулската конвенция. Ако харчим повече отколкото получаваме, евросредствата ще бъдат замразени, обясни евродепутатът

"Гордост е, че повериха на българин да пише правилата, към които ще се придържа Европа в следвщите 7 години. Съфинансирането за бедните общини щеше да е едва 70 %, стигнахме до 85 %, ще спестят от собствено участие и да насочат към по-полезни за хората дейности". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.
 
   "За регионите в преход средствата са 70 % - София и Югозападния регион, вместо първоначалните 60 %. Най-богатите региони в ЕС получават около 50 %. Всички останали региони ще получат 85 % съфинансиране, 11,5 млрд. са общите средства за сближаване", обясни той. В тях не са включени оня половин милиард за справяне с подследствията от COVID, не сме включили оня 1,2 млр. евро за т.н. справедлив преход- тава са парите да Зелена сделка, не са включени и парите за селските региони- от следващия програмен период ще се считат като пари за замеделие, а не като за Регионално развитие.

     Представете си общини като Руен, Якоруда, Сливо поле, да получават 70 на сто съфинансиране. Представете си те за всеки един проект да отделят 30 процента от собствените си бюджети... Слава Богу, от 70 процента за най-бедните общини, стигнахме до 85 на сто европейско съфинансиране. Така тези общини ще спестят и ще могат този финансов ресурс да го насочат на друго място. Всъщност като такива региони ще се считат всички области в България с изключение на София, каза още Андрей Новаков.

 
  "Парите за развитие на селските райони ще се считат за земеделие, значително повече пари ще получим за следващите 7 години. Повече от средното за ЕС получаваме. Ще има картбланш за забавени проекти. Няма да има значителна загуби на евросредства. Значителна част от тези 330 млрд. ще покрият почти всяка сфера на живота", коментира евродепутатът. И допълни:
 
   "Програмата за образование и наука е разделена на двете. Програмата за конкурентноспособност имразполага с над млрд. за малкия и среден бизнес, те ще влязат директно там".
 
   "По-скептичен съм електромобилите – не са 100 % екологични. Те не отделят вредни емисии, но ги включваш в мрежата, електричеството е създадено с отделяне на вредни емисии. Вългероден диоксид ще има по-малко, но друго замърсяване ще има. 
 
   ЕК трябва да създаде протокол за действие в кризисни моменти. ЕС изтегли заем, но ще има и буфери. ЕС ще започне да връща средствата със собствени приходи, а не с вноски от държавите-членки. Парите на ЕС са срещу реформи, например върховенството на закона", сподели Новаков. 
 
   "ЕС не може да ни принуди да приемем Истанбулската конвенция, особено след като КС се е произнесъл. Ако харчиш повече отколкото получаваш, евросредствата ще бъдат замразени, но това няма да се случи за социалния фонд. 200 млн. евро целево инвестиции ще получи Северозападния регион за целия програмен период", завърши Андрей Новаков.
Тагове : Новаков ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha