Вторник, 21 Май 2024

„Възможностите за повишаване на квалификацията на едно място“

„Възможностите за повишаване на квалификацията на едно място“
Публикация   17:37     04 Дек, 2020 /     akcent.bg   /     742

  На 3 Декември 2020 г., бе проведено онлайн събитието „Course2job–   Възможностите за повишаване на квалификацията на едно място“като част от петата Европейска Седмица на  Професионалните Умения.  

     Това събитие за разпространение на резултатите е част от проект „Безплатна платформа за търсене на курсове UNEM”No 2018-1-BG01-KA204-047901 , финансиран по Програма „Еразъм+“

•„Course2job–Възможностите за повишаване на квалификацията на едно място“

• Целта на онлайн събитието бе да разпространи създадения от партньорството интелектуален продукт -единнаплатформа за търсене на курсове в различни направленияwww.coursetojob.eu

• На събитиетоприсъствахаофициални гости, центрове за професионално обучение, организации, предлагащи курсове, представители на бюрата по труда, работодатели, специалисти в сфератана образованието, безработни лицаи хора,  които желаят да повишат квалификацията си.

• Чрез това събитие се разпространяваплатформата, в която доставчици на обучение могат да качват своите курсове в различни области. Целта е да улесним достъпа до курсове за обучение в областта на ПОО и образование за възрастни.

• Платформата ще помогне на работодателите да намерят обучители за своя персонал, с цел квалификация и подобряване производителността на организацията.

• #DiscoverYourTalent По време на събитието, пред Българската аудитория бе представена информация за Програма "Еразъм+" и нейните дейности, етапите на работа и постиженията по проект UNEM, важността от повишаване уменията и компетенциите и от ученето през целия живот. 

   По време на събитието, пред Българската аудитория бе представена информация за Програма "Еразъм+" и нейните дейности, етапите на работа и постиженията по проект UNEM, важността от повишаване уменията и компетенциите и от ученето през целия живот. Също така, бе официално представена единната платформа www.coursetojob.eu и бе предоставена информация за нейните характеристики и начин на употреба.

    ОРГАНИЗАТОР- Център за професионално обучение „Развитие“ е създаден през 2017 г. с основна дейност професионално и езиково обучение, организиране и провеждане на обучения за възрастни, семинари, консултантски услуги в областта на образованието и професионалната квалификация.

    Целите на ЦПО „Развитие“ са да осигури висококачествени обучения, отговарящи на най-високите стандарти, като по този начин да създаде конкурентни служители за Българския пазар на труда. Екипът на „Развитие“ се състои от доказани професионалисти в областта на образованието. Ние подкрепяме ученето през целия живот и целим да задоволим нуждите на обучаемите и работодателите. Професионалният опит на целия ни екип е придобит в областта на квалификацията и обучението на млади хора и възрастни, което ни помага да предлагаме актуални и перспективни направления, търсени от българския бизнес.

    Анатолия Консулт ООД е компания, основана през 2013 г. с основен обхват на дейност преводачески услуги за бизнеса, образователни, консултантски, посреднически и агентски услуги. Основните дейности на компанията са свързани с езикови, образователни и сертификационни курсове, предоставяни на международни студенти, които продължават обучението си в България. През годините компанията развива силна партньорска мрежа от образователни, правителствени, неправителствени институции и частни компании в България и чужбина.

   Заедно с тях са организирани различни образователни и професионални събития, които укрепват кариерния път на студентите и помагат за намирането на подкрепяща среда, необходима за успешното им професионално развитие.

   Освен това, компанията предоставя консултантски и агентски услуги, що се отнася до българския пазар на труда или за създаване на бизнес в страната.

     ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА  ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ

Европейската седмица на професионалните умения(EVSW) е годишна инициатива на EK за повишаване осведомеността относно ползите от професионалното образование и обучение (ПОО).

   Тази година темата на кампанията е „ПОО за преход към зелена и цифрова икономика”. Пандемията от COVID-19 засегна сериозно всички форми на образование и обучение и това е една възможност за възприемане на нови подходи към ПОО, за да бъде то по-съвременно, атрактивно, гъвкаво и релевантно.

   През 2020 г. Седмицата се проведе от 9 до 13 ноември в Берлин. Също така, има събития през цялата година на местно, регионално и национално ниво в 27-те държави-членки на ЕС, ЕАСТ и страните кандидатки за членство в ЕС, както и проекти, подкрепяни от Европейската фондация за обучение.

    Тези събития и дейности ще представят огромните възможности, предлагани от ПОО за младите хора, възрастните, компаниите и други заинтересовани страни.Основните приоритети и цели на EVSW са:

    • Да покаже какПОО може да помогне на младите хора и възрастните да „открият таланта си“ и да се подготвят днес за европейската икономика на бъдещето.

   • Да демонстрира на работодателите огромните ползи от инвестирането в човешки ресурси, като подпомага първоначалното обучение на младите хора, както и повишаването на квалификацията и преквалификацията на възрастни, особено в света след COVID-19.

    • Да потвърди избора, който хората правят, когато избират ПОО, като покаже конкурентната му стойност.

    • Да развие информираността за Европейската седмица на професионалните умения, надграждайки върху успеха на предишни кампании.

        ПОО В ЕВРОПА

•  Коефициентът на заетост на неотдавна завършилите ПОО в Европа е 78,9% (2019). Източник: Евростат -Коефициенти на заетост на скоро завършили студенти, стр. 2

•  10,8% от населението на Европа на възраст от 25 до 64 години участва в обучението за възрастни (2019). Източник: Евростат -Статистика за обучението на възрастни

•  60% от завършилите ПОО намират първата си дългосрочна работа в рамките на един месец след завършване на обучението си (80% след шест месеца) (2018). Източник: Кратко ръководство за действията на ЕС в областта на професионалното образование и обучение стр. 11

.•  29% от хората имат ниски общи цифрови умения (2019). Източник: Евростат

•   Пандемията отCOVID-19 засили съществуващата разлика в цифровите умения и се породиханови неравенства.

Източник: Европейска програма за умения за устойчива конкурентоспособност, социална справедливост и гъвкавост.

 
 
 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още