Четвъртък, 9 Май 2024

Академия на скритите таланти в Русенския университет под наслов „Учени на виртуалната сцена“

Академия на скритите  таланти в Русенския университет под наслов „Учени на виртуалната сцена“
Публикация   13:52     30 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     406

   Кулминация на събитията в програмата на Европейската нощ на учените беше тазгодишното издание на Академия на скритите таланти в Русенския университет под наслова „Учени на виртуалната сцена“. Събитието премина при изключителен интерес и бе уважено от повече от 50 участници. Виртуалният старт беше даден от заместник-ректора по интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова, а председателят на Общото събрание на университета проф. д-р Велизара Пенчева пожела успешна изява на участниците и положителни емоции на всички присъстващи.

    За високия емоционален градус на инициативата допринесе модераторът на събитието доц. д-р Мира Душкова, която беше подбрала мисли на световни учени за преход към всяка от изявите в програмата. Неин беше и приносът за подготовката на сценария, в който се редуваха впечатляващи презентации, музикални клипове, заснети специално за Нощта на учените, и авторски поетични изпълнения. Със свои презентации участваха ветерани в Нощта на учените в Русенския университет, като проф. дмн Степан Терзиян с авторски фотографии по темата астрономия и часовници и проф. д-р Ангел Смрикаров – със своеобразна поетична ретроспекция на Нощта в Русенския университет.

   Проф. Смрикаров демонстрира, че ученият може да се вълнува не само от научните си занимания, но и от улавянето на красотата в природата и нейното претворяване във фотография и стих. Още две презентации направиха изключително впечатление на присъстващите: на Диана Георгиева – с авторски картини, интегрирани в цветна феерия от дигитални форми на музикален фон, и на д-р Николай Ковачев – с изумителни авторски снимки на познати и не толкова познати кътчета от уникалната българска природа. Презентацията на доц. Анелия Манукова на повече от 200 ключодържателя, събирани от семейството й в продължение на повече от 15 години, показа, че учените в Русенския университет могат да превърнат едно любимо хоби в изкуство.

   Поетичната част на Академията на скритите таланти 2020 в Русенския университет включваше изпълненията на Миглена Цветкова, студентка в магистърския курс по Българистика и съвременно образование, засл. доц. Живодар Душков и доц. д-р Мира Душкова. И тримата поети докоснаха сърцата на присъстващите със своите съкровени поетични прозрения, а Миглена Цветкова въодушеви участниците със своите стихотворения, посветени съответно на 70-годишнината и 75-годишнината на Русенския университет.

   Музикалната част на Академията на скритите таланти създаде най-много емоции сред присъстващите. Тук се изявиха д-р Ивайло Николаев – с необичайно съчетание на класическо и рок изпълнение на пиано, д-р Петя Стефанова – с вълнуващо концертно изпълнение на флейта и групата „Табула Раза“ при Русенския университет с участници д-р Димитър Грозев, д-р Мая Грозева, д-р Сергей Калинков и д-р Нина Тагарова. Трябва да се отбележи, че създаването на групата е вдъхновено именно от Нощта на учените в Русенския университет и за времето на своето съществуване от 2017 г. насам тя успя да спечели сърцата на всички представители на академичната общност в университета и извън него.

   Интересна подробност в провеждането на Академията на скритите таланти е, че аплодисментите за изпълненията на участниците бяха изнесени в чата на виртуалната зала, където се чуха многобройни ласкави отзиви и високи оценки.

   Кулминация и финал на Академията на скритите таланти беше поставен от клипа на д-р Милена Великова на тема Седемте чудеса на България, представящ седемте български фолклорни области и заснет пред Община Русе с участието на Танцов състав „Хармония“ при Русенския университет. Клипът послужи като повод за отбелязване на 50-годишния юбилей на танцовия състав, чието тържествено ознаменуване беше отложено заради епидемичната обстановка.

   Макар и проведена виртуално, Академията на скритите таланти в Русенския университет показа, че учените не само творят наука, но и се вдъхновяват от всяка частица красота, която прави живота по-пълен и носещ очарование с различните си превъплъщения.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha