Неделя, 3 Декември 2023

Пенчо Милков: Моят икономически модел има една проста максима - достъп до икономическия ресурс на общината да имат всички

Пенчо Милков: Моят икономически модел има една проста максима - достъп до икономическия ресурс на общината да имат всички
Публикация   11:35     19 Ноемв, 2020 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1215

Възстановявам ръцете на кмета- това са Комунални дейности, Паркстрой, Общински автотранспорт, свързани с основните дейности на общината, казва кметът на Община Русе пред Акцент.БГ

   част II

   Г-н Милков, как се справи Община Русе с предизвикателствата от пандемията, как се отразиха на общинския бюджет. Имаше ли ситуации, които да се окажат непреодолими за местната хазна?

   В Община Русе няма непреодолими ситуации. По отношение на бюджета не съм допуснал неизпълнени задължения. Но има проекти и смели мечти, от които се наложи да се откажем.

- Например?

   Например да закупим още първата година нови машини за общинските предприятия – да се гарантира втора асфалтополагаща бригада в ОП Комунални дейности, да направим ремонт на Клуба на дейците на културата, на Симеоновата къща. За жалост това не успяхме да свършим, както и други инициативи, заради намалените ни приходи.

   Хората трябва да знаят, че икономическата активност, т.е. желанието за развиване на бизнес, носи данъци и такси в общината. Тези такси ние разходваме за благото на всички хора. Когато спадне икономическата активност, спадат и приходите ни.

  В същото време общината намали задълженията на наематели към нея, освободи от такси за паркирането, за детски градини и други. В момент на криза хората да бъдат освобождавани от вземанияе краткосрочно лечение. Днес те няма да платят някакъв наем или такса, без значение дали е 40, 50 или 100 лева, но общината се лишава накрая от голям ресурс, който в крайна сметка пак се използва за хората. Много граждани свързаха кризата основно с това - от какво могат да бъдат освободени от общината, от държавата, и как да бъдат пряко подпомогнати. И ние ги подпомагаме.

 Въвеждате различен икономически модел на управление на общината, на икономическия ресурс. Говорим за акцент върху общинското управление на фирми, разширяване на дейността- каква е целта, очакванията, конкретни резултати от тези действия в тази посока?

   Моят икономически модел има една проста максима - достъп до икономическия ресурс на общината да имат всички. Ние не правим обществени поръчки за някого, нито сме махнали някого от обществените поръчки. Това също го бях обещал. Онези, които досега са били богопомазани, няма повече да са богопомазани, но няма и да бъдат анатемосани. Искам да се разбере, че общината се грижи еднакво за всички.

   Няма опасност да има нови богопомазани или партийно приближени участници в икономическия живот на Община Русе?

    Вие виждате още от назначенията за заместник-кметове и от избора на фирми през тази първа година, че поръчките по всички компетентности вече не се печелят от едни и същи фирми, 3-4 на брой, както сме наблюдавали в годините назад. Или от конкретни лица. Няма  партийни назначения. Старая се да има дух на търсене на най-добрия професионалист във всяко направление.

  Аз не правя нищо различно от това, което се прави в една нормална западноевропейска община. Общината носи определени задължения, които са й присъщи. Заварих община, на която ръцете бяха отрязани според мен. Не се заех да създавам някакви мегаструктури. Напротив - възстановявам способностите на общината. Това са общинските предприятия „Комунални дейности“, „Паркстрой“, свързани с основните ни дейности. За общинския автотранспорт купуваме нови електробуси, продължава поръчката за нови тролеи, но въпреки това ще ни трябват още транспортни средства, за да се изпълни транспортната схема в цялост.

  Това, което ние правим, е да имаме ресурс за извършване на общинските дейности. Което не означава, че ще спрем да работим с частните фирми. Общината и нейните работници не могат да построят нова кейова стена или цял корпус на училище, каквито предизвикателства има пред нас.

На 2 януари в Община Русе бяха назначени 10 строителни работници. Те вече влязоха в 13 детски градини. Първо ремонтираха собствената сграда на Комунални дейности, защото покривът течеше, и продължават да работят там, където има нужда. Догодина ще разширяваме способностите си.

- Странно прозвуча едно заглавие, че частниците ще бъдат елиминирани от обществения транспорт. Не е ли прекалено революционнно?

   В никакъв случай. Това е интерпретация, а тя е неправилна. За мен частната и общинската собственост са равнопоставени при участието им в различни търгове. Никога административно не съм си поставял подобна цел.  А моята цел е Общински автотранспорт да предоставя повече услуги, повече линии. Да вози до населени места извън Русе, както вози Бургас бус примерно, който има линии до София и до всички населени места. Защо да не вози и работници до предприятията в промишлените зони? Транспорт, който е гарантиран и носи сигурни доходи.

   Говорим за икономически дейности, а приватизация на някой по-крупен обект няма ли да се случи?

  Случва се. Тази година успешно реализирах в квартал ДЗС една сграда, която от 15 години стоеше като стар гълъбарник насред квартала. И ДЗС, и Образцов чифлик ще станат по-свързани с Русе. Със съдействието на кметския наместник и на новия собственик на сградата в ДЗС се надявам тя да даде по- приветлив вид на квартала, след като бъде реновирана.

  Имах предвид конкретно Хлебозавода, който за зла участ от едно добре работещо предприятие стана един плац за коли и терени с нисък наем...  Има ли шанс да си намери нов собственик по начина, по който се предлагаше?

   В момента анализирам варианти за неговото разделяне на няколко имота -  на четири големи и хубави, и продажбата им поотделно. Убедихме се, че за 10 години продажбата на терена на Хлебозавода доведе до едно изключително занижаване на цената, и аз не съм съгласен Община Русе да загуби терена срещу такава ниска цена. А и професионалистите ни съветват по отношение на управление на собствеността за възможни начини, на които също се прави оценка.

   Трудно ще бъде на която и да е община, без да привлича и средства от европейските фондове. На такива пари се разчиташе и за бившия Учителски дом. Какво се случи там? Ставаше въпрос за проект за около 2 млн. евро?

    По този проект се кандидатства по Норвежката програма и стигна до последното ниво. Не беше одобрен поради промяна на условията от страна на норвежкия партньор, който реши да финансира нови сгради. Но в същата седмица спечелихме два проекта за 7 млн. лева, за които вече писахте.

   Продължава борбата за финансиране на още два проекта от образователната инфраструктура. Добре е хората да знаят, че програмният период е 7 години и свършва в края на тази календарна година. А за новия все още не е приет общият европейски бюджет, след  което ще бъдат определени управляващите органи в София и правилата за работа. Не съм оптимист, че до края на следващата година ще има отворени програми за кандидатстване. Нови европейски средства очаквам да се осигурят в последните две години от мандата.

  Затова Община Русе трябва да запази финансовата си стабилност във време на криза, като работим активно и по евро-програмите. Действаме по програмата за трансгранично сътрудничество, в контакт съм с новия кмет на Гюргево г-н Ангелеску и двете ни работни групи работят активно.

  Като стана дума за Гюргево и трансгранични проекти- тези дни тук бяха посланиците на Румъния и на Малайзия. Някакви обнадеждаващи вести относно Летището?

    Още при появата на тези инвеститори аз казах, че предлаганите от тях проекти за втори Дунав мост, изграждане на магистралата Русе - Велико Търново, тунелът под Шипка, надскачат капацитета на Община Русе. Отделно има и законов ред. Предал съм ги на държавата в лицето на Министерството на икономиката. Удължен беше срокът за окончателен отговор за Летището и той изтече на 18.11.2020 година. Въпреки това, при разговорите ми в последните дни с министъра на икономиката очаквам положително развитие за този проект. В случай, че министерството даде статут на Инвеститор клас А на фирмата, ще внесем отново предложение в Общинския съвет.

   Г-н Милков, знаете ли с какво много русенци биха Ви запомнили, независимо колко успешен ще е мандатът Ви? Едва ли има подобен феномен - град край най-голямата река в Европа да няма един басейн, а вече в няколко предизборни кампании се обещава, представят се проекти. Да построите басейн, г-н Милков!  От толкова години няма един гьол, където русенци да се изкъпят... че и Конския плаж вече го няма...

   Въпросът е, че не искам да има гьол. Тези, които в момента казват „няма ли общината 400 000 лева да купи стария басейн на "Спарки", трябва да разберат, че на Русе му отива голямо, модерно съоръжение. Там няма паркинг и възможности.

   Има избран изпълнител за басейн и спортна зала в училище "В. Левски" в квартал "Дружба".

     Всеки сигурно вече пита- кога ще е готов?

  Басейнът ще се изгражда със средства от общинския бюджет и ще са необходими 4 години да се отделят по около един милион лева. Правя всичко възможно да се осигури държавно финансиране и да бъде изграден за една година. Само в „Дружба“ и „Чародейка“ живеят 1/3 от жителите на Русе. А залата няма да е само на училището.

   В момента отделяме имот на фондация "Александър Русев" по тяхно искане, със средства, които фондацията събира за строеж на басейн. Има изготвен проект и вече сме се спрели на определен общински терен. Но първо Общинският съвет трябва да реши и да даде това право за безвъзмездно ползване на този имот.

  Работи се по проекта за басейн зад МОЛ-а. Има дори издадено разрешение за строеж. При среща с проектантите стана ясно, че целият обект може да бъде намален като стойност. Администрацията извършва правен анализ как да се даде - дали на концесия или чрез други финансови схеми и да се търси изпълнител.

  Има вече и идеен проект за целия комплекс в Парка на младежта. За там обаче ще търсим европейско финансиране. Отделно сме провели 4 работни срещи с председателя на Фонда за градско развитие Мартин Заимов, който е отпускал кредитни средства за общините Бургас и Стара Загора. Басейните са напълно изплатими, тъй като приходите от входни билети остават за общините, а не са дадени на един или друг спортен клуб.

   Питате кога ще е готов първият басейн. Аз също искам възможно най-скоро да се случи, но няма да се ангажирам със срокове. Имам дори идея в първия готов басейн Община Русе да организира курсове по плуване за всички деца в града от определен клас в началния курс.

    Доста оптимистичен край на това интервю!Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha