Неделя, 3 Декември 2023

COVID-19: как се справя ЕС със здравните аспекти на кризата

COVID-19: как се справя ЕС със здравните аспекти на кризата
Публикация   13:40     16 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     604

Председателят на комисията по обществено здраве в ЕП Паскал Канфан (Обнови Европа, Франция) разисква здравните аспекти на кризата с коронавируса.

   Европа отново е изправена пред растящ брой случаи на COVID-19. Какви уроци извлякохме от първата вълна?

   Кризата с COVID-19 е предизвикателство без прецедент за нашите общества. Знаем, че ще се нуждаем от ваксина, но знаем също така, че ще отнеме време.

   От първата вълна научихме, че координацията има ключово значение. Липсата на координация при мерките, при управлението на границите и методологиите за водене на здравна статистика бяха сред основните въпроси, по които бяха нужни подобрения.

   Затова аз приветствам новото предложение на ЕК за реагиране на трансгранични здравни кризи и за изменение на мандата на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA).

   Ако погледнем по-широко, тази криза позволи на ЕС да направи важна крачка напред в европейската интеграция с плана за възстановяване. Новата здравна програма на ЕС ще ни даде възможност да оказваме подкрепа на нашите болници, да гарантираме, че разполагаме с нужните медицински продукти, и най-вече да подкрепим нашите здравни работници, които водят битката през последните месеци. Трябва също така да се уверим, че икономическото възстановяване не влиза в противоречие с политиката ни за климата и околната среда.

    Най-вероятният изход от кризата е ефективна и безопасна ваксина. Прави ли ЕС достатъчно за подкрепа на разработването на ваксина и за осигуряването на достъп на всички европейци?

   Обикновено създаването на ваксина отнема 10 години, така че това, което се опитваме да постигнем, е голямо предизвикателство. Комисията води преговори с фармацевтичните компании, за да направим така, че в момента, в който открием ваксина, да можем да я осигурим на всички европейци.

   Подкрепяме действията на Комисията, но като председател на парламентарната комисия по обществено здраве аз съм поискал прозрачност по програмата за закупуване. В момента нямаме информация за клаузите в споразуменията за предварително закупуване между Комисията и фармацевтичните компании.

   Ако искаме да изградим доверие, се нуждаем от прозрачност, особено по отношение на цени, места на производство, как са уредени правата на интелектуална собственост и въпроса с отговорността в случай на нанесени от ваксината вреди. Трябва също така да се уверим, че европейският бюджет се използва и контролира внимателно.

   В началото на пандемията ЕС понесе критики за липсата на сътрудничество. Основната отговорност за здравната политика се носи от държавите членки, но можеше ли да бъде направено повече на ниво ЕС?

   Европейският съюз трябва да има по-голяма роля при предотвратяването на бъдещи пандемии. Нито една държава членка няма инструментите да се справи с това сама.

   Освен това здравеопазването и околната среда са взаимосвързани. Много експерти вече отправиха предупреждения за връзките между измененията в климата и пандемиите.

   Във връзка с климатичната криза и особено с обезлесяването подобни пандемии могат да се случват по-често. Трябва да продължим с конкретните стъпки срещу промените в климата и да подготвим нашите системи на здравеопазване за тази възможност.

Тагове : ЕС , криза ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha