Неделя, 3 Декември 2023

5G мрежата е в основите на Индустрия 4.0

5G мрежата е в основите на Индустрия 4.0
Публикация   08:20     16 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     531

   Навлизането на мрежата от пето поколение ще се усети във всички области, казва Никола Гечев, директор корпоративни продажби във VIVACOM. Телеком операторът стартира осигуряването на 5G в централните части на всички областни градoве и по автомагистрала „Тракия“ от София до Пловдив чрез DSS метода

- Какви са първите изводи за VIVACOM от вече функциониращата 5G мрежа?

- Предимствата на 5G мрежите са неоспорими. Това е най-авангардната мобилна технология в момента. Тук говорим за изцяло нови възможности – много по-високи скорости и пренебрежимо малко времезакъснение при трансфера на информация, огромен брой свързани устройства. VIVACOM направи първата крачка към осигуряване на тази мрежа на своите потребители. Стартирахме я в централните части на всичките 27 областни града и по автомагистрала „Тракия“ от София до Пловдив чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS). При него едни и същи честоти се използват и за 4G, и за 5G услуги. По този начин VIVACOM се нарежда до водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T, стартирали своите мрежи от пето поколение със същата технология.

- Кои бизнеси очаквате да се възползват първи от новите технологични възможности?

- 5G мрежите са в основата на всички технологии и решения от ново поколение, обединени в понятието Индустрия 4.0. Тези технологии са предпоставка за по-бърз и значително по-устойчив ръст на производството и генерирането на добавена стойност, а оттам и за развитието на заетостта, доходите и благосъстоянието на хората. Няма да е пресилено, ако кажем, че тази технология ще допринесе повече, отколкото това са направили в минали епохи земеделието и животновъдството, парните двигатели и електронните изчислителни машини.

 - Бихте ли посочили няколко напълно нови възможности, които 5G мрежата носи?

- Това, което прави 5G наистина революционно, е намалената латентност, до 1ms, което е 10-кратно подобрение спрямо това на 4G. Навлизането на мрежата от пето поколение ще се усети във всички области – като започнем от развитие на умния град и автоматизацията на индустрията, преминем през качествено нов начин за осъществяване на здравеопазването чрез телемедицина и на образованието чрез облачни решения и дигитални класни стаи и стигнем до възможностите на мрежата в развлекателната и гейминг индустрията.  

Напълно нова е и възможността за създаване на „частна мрежа“ чрез възможностите на  5G връзката. Това е т.нар. слайсинг на мрежата, или заделяне на част от капацитета на мрежата за конкретния потребител, което ще е от огромна полза за държавните институции и корпоративните клиенти. 

- Каква е ролята ви в развитието на smart city решения?

- Вече няколко години VIVACOM предлага решения за развитие на умния град, обединени в платформата VIVA Smart City. Все повече български общини внедряват умните решения за управление на градската среда. През 2019 г. например стартирахме система за мониторинг на въздуха в община Търговище. Осъществихме 4 пилотни проекта за умно сметосъбиране в София и в Козлодуй. Вече имаме над 33 проекта за видеонаблюдение в общини в цялата страна. Тук ролята на 5G е ключова – мрежата ще даде много повече възможности за внедряване на такива решения. Категорично мога да заявя, че местната власт е отворена към иновации и все по-често се обръща към технологиите за разрешаване на проблемите на съвременния град.    

- Как държавната администрация може да се възползва от 5G мрежата, а гражданите да усетят по-висока ефективност на отношенията си с администрацията?

- 5G дава възможност всички процеси, които протичат в градовете, да бъдат обхванати в дигитални платформи за съхранение и обработване на данни. Да вземем например  видеонаблюдението, което дава възможност за подобряване на сигурността. 5G може да осигури още по-ефективно видеонаблюдение, базирано на  изкуствен интелект за разпознаване на автомобилни номера, модели на поведение, проследяване на обекти и др. Тези решения могат да се внедряват и в подвижни обекти като автобуси, камиони, влакове именно чрез 5G. И още един пример – мрежата ще допринесе за разрешаване на един от големите проблеми на съвременния град – трафика. Тук тя ще подпомогне цялостното му управление, както и за оптимизиране на градския транспорт. Мрежата позволява интегрирането на GPS решения от ново поколение, т.нар. аsset tracking, или проследяване на подвижни обекти.

Изключителни са предимствата на мрежата и по отношение на друг проблем на съвременния град – замърсяването на околната среда. Чрез нейните възможности могат да се проследяват в реално време параметрите на въздуха и на водата, и да се осъществява превенция от природни бедствия.

Накратко – внедряването на компонентите на умния град ще допринесе за цялостно подобряване на живота на хората, ще разреши до голяма степен проблемите на урбанизацията и ще подобри и ускори взаимоотношенията между отделния човек и администрацията.

- С каква стратегия VIVACOM ще поддържа конкурентно предимство пред другите оператори? Какво да очакваме до края на тази и следващата година?

- VIVACOM пристъпи към 5G с изграждане на покритието. Ще продължим да го разширяваме и да работим за увеличаване на максимално достижимите скорости, но за това е необходим и по-голям честотен спектър. Надяваме се през следващата година секторният регулатор в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията да инициира процедури по предоставяне на необходимите честоти на операторите.

Интирвю на Венцислав Савов.

Тагове : 5G , Индустрия 4.0 ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha