Четвъртък, 10 Октомври 2024

ЕК: България е единствената страна в ЕС с дефицит, който няма да надвиши 3% от БВП

ЕК: България е единствената страна в ЕС с дефицит, който няма да надвиши 3% от БВП
Публикация   05 Ноемв, 2020   /     akcent.bg   /     393

Данните са от есенната икономическа прогноза на Комисията, цитирани от премиера Бойко Борисов

   Икономиката на България ще се върне към нивата си от преди пандемията едва към края на 2022 година – това сочат данните от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия. Предвижда се свиване на Брутния вътрешен продукт на нашата страна с 5,1% през тази година, последвано от нарастване с 2,6 на сто през 2021. Очаква се и лек спад на безработицата – от 5.8% през тази година до 5.6% през 2021г.

   В профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов коментира данните от Европа като подчерта, че България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от Брутния вътрешен продукт през 2020 година.

   България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт през 2020 г., пише Борисов във фейсбук Това сочат данните от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, която представи днес еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. Според данните БВП на България ще се свие с 5,1% тази година, но ще нарасне с 2,6% през 2021 г. и с 3,7% през 2022 г. Това е поредното потвърждение на думите ми от вчера, че ще изправя държавата след кризата.

Тагове : дефицит , БВП , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha