Глобяват ни и на аварийни, без да сме в колата, в столицата

Глобяват ни и на аварийни, без да сме в колата, в столицата
Публикация   14:57     04 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     272

Фишът ще е от 20 до 200 лева, ще идва по пощата и не може да се обжалва

    Столичната община и Центърът за градска мобилност ще глобяват за неправилно паркиране и с неприсъствен фиш. Това обяви заместик-кметът по транспорт Кристиан Кръстев при началото на акцията на новия вид контрол на бул. „Черни връх“.

   Налагането на новите глоби ще става и неприсъствено, което означава, че санкции ще се налагат и когато водачът не е в превозното средство. Пуснатите аварийни светлини в отсъствието на водача също няма спасяват от глоба, която може варира от 20 до 200 лева, в зависимост от нарушението. 

   Фишовете ще бъдат съставяни на името на собственика на колата, което означава, че не може да се прехвърлят на лицето, извършило нарушението.

   Десет служители на ЦГМ са снабдени с таблет, чиято система е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с чиято помощ на момента се принтира фишът. Срокът за плащане на на неприсъствения фиш е седем дни. Това и срокът, в който глобата влиза и в системата на Столичната община за данъчното облагане.

   „До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което беше неефективно, защото често не може да се открие водачът, водачите оспорват очевидно нарушение и в общи линии няма достатъчно добра ефективност. Сега с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен водач ще може да бъде санкциониран. За нас приоритет ще бъде да санкционираме и да проверяваме по основните улици и булеварди, където се движи основно градски транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти“, обясни Кръстев и добави, че при доказана ефективност на този пилотен проект, той ще се разшири и проверки ще се извършват и в кварталите, пише БГНЕС.

              Глобите: 
- паркиране на тротоар: 50 лева;
- паркиране на инвалидно място: 200 лева;
- неправилно паркиране на маркировка: 20 лева;
- неспазване на пътен знак: 20 лева.

   Спрямо Закона за движение по пътищата наложените глоби не може да се обжалват, а фишът ще бъде придружен и с доказателствен материал.

 

Тагове : глоба , аварийни ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha