Вторник, 14 Май 2024

Тръмп срещу Байдън: кой повежда на изборите в САЩ?

Тръмп срещу Байдън: кой повежда на изборите в САЩ?
Публикация   08:27     04 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     441

Исторически избор в САЩ. Кой ще е новият президент? Към този момент Тръмп води в ключовите щати Флорида, Джорджия и Тексас, а Байдън - в Айова и Аризона

    Президентът Тръмп печели вота в Кентъки, Канзас, Луизиана, Уайоминг, Западна Вирджиния, Южна Каролина, Алабама, Мисисипи, Тенеси, Оклахома, Арканзас, Южна Дакота, Небраска, Юта, Охайо, Мисури, Айова и Монтана. Вицепрезидентът (2008-2016 година) Джо Байдън надделява в Колорадо, Ню Мексико, Върмонт, Вирджиния, Роуд Айланд, Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс, Мериленд, Илинойс, Делауер, Кънектикът, Минесота, Хавай, Федерален окръг Колумбия, Ню Хемпшир, Калифорния, Ореган и Вашингтон. 

    Резултатите в ключовите щати все още са неясни

   Вотът в т.нар. “колебаещи се щати” все още не може да бъде категорично прогнозиран. В началото Джо Байдън излезе напред в редица от тях, но с напредването на вечерта Доналд Тръмп започна да скъсява дистанцията. Президентът води във Флорида, Джорджия и Тексас. Бившият вицепрезидент Байдън пък води в Аризона, която не е гласувала за демократ от 1996 година насам. Все още не може да бъде прогнозиран резултатът в Пенсилвания, Северна Каролина, Уисконсин и Мичиган. "Ройтерс" съобщава, че преброяването на вота в Пенсилвания и Уисконсин може да трае няколко дни. 

   Макар социологическите проучвания да даваха сериозна преднина на Байдън по време на кампанията, президентът Тръмп успя да скъси дистанцията в дните преди вота. Към момента не се знае кой ще бъде следващият президент на САЩ. Макар за момента да изглежда, че Тръмп има преднина, Джо Байдън направи изявление, в което обяви, че е уверен, че ще спечели изборите след като всички гласове бъдат преброени. 

Рекордните 100 милиона избиралите гласуваха предварително.

Рекордните 100 милиона избиралите гласуваха предварително.

                  Кои са двамата кандидати?

   През 2016 година Доналд Тръмп беше избран за 45-ия президент на САЩ. Той е роден през 1946 година в Ню Йорк. Тръмп наследява многомилионен бизнес в недвижими имоти от баща си Фредерик Тръмп. Той става популярно лице в САЩ заради инвестициите си и участието в различни телевизионни формати. През 2016 година изненадващо печели номинацията за президент на Републиканската партия, а след това надделява над Хилари Клинтън и е избран за президент на САЩ, въпреки че получава близо 3 милиона по-малко гласове от съперничката си.

   Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ по време на двата мандата на Барак Обама (2008-2016 година). Байдън е роден през 1942 година в католическо семейство в Скрантън, Пенсилвания. Той е сенатор от Делауер в продължение на 36 години (1973-2009). Байдън се кандидатира за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ два пъти - през 1988 и 2008 година. През 2008 година губи номинацията от сенатора от Илинойс Барак Обама. Обама впоследствие избира Байдън за свой вицепрезидент.

                   Продължава битката за Сената

   Освен за президент, днес американците гласуват и за своите представители в двете камари на Конгреса. Очаква се демократите да запазят мнозинството си в Камарата на представителите. Днес избирателите ще излъчат всички 435 представители в долната камара на Конгреса. Гласоподавателите избират и част от сенаторите. В момента републиканците имат мнозинство в Сената - горната камара на Конгреса. Предстои да стана ясно дали ще го запазят. 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha