Без маска в градския транспорт и в магазина - кой, кога и как може да ви глоби?

Без маска в градския транспорт и в магазина - кой, кога и как може да ви глоби?
Публикация   08:25     03 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     542

   Влизането без маска в градския транспорт, магазина или напускането на адрес, на който трябва да се остане под задължителна карантина - всичко това може да има последствия не само за здравето по време на извънредната обстановка, но и за личния ви бюджет и съдебно досие. Над 500 души са осъдени за нарушена карантина от началото на месец март, когато беше обявено извънредното положение заради разпространението на коронавируса.

  Само за периода от 14 октомври до края на месеца, столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) е извършила над 500 проверки и е съставила 53 акта за установяване на административни нарушения.

   Потърсихме отговорите на въпросите кой, как и за какво може да налага санкции и глоби за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

                Кой може да ме глоби?

   За нарушения при носенето на маски на открито и спазване на дистанция санкции могат да налагат инспектори на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и полицията, които работят в съвместни екипи.  

За предупреждения и санкции при липса или неправилно носене на маски от страна на персонала в заведения на РЗИ помагат инспектори от агенцията по безопасност на храните (БАБХ). За клиентите покриването на носа и устата продължава да не е задължително.

   Проверки за спазване на противоепидемичните правила на работното място могат да правят и от инспекцията по труда.

           Каква е глобата?

   Глобите за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса са от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. Санкциите не се плащат веднага, а се съставя акт, който може да се обжалва. Ако в крайна сметка след обжалването нарушителят трябва да плати, глобата му се изпраща на адреса, посочен на личната карта.

    Най-много глобени без маски в молове и магазини

  Проверки по спазване на мерките се извършват в спортни обекти, фитнес зали, игрални зали, молове, плувни басейни, домове за възрастни хора, детски градини и ясли, фризьорски салони, автогари, административни сгради, офис сгради, фирми, извършващи обществен транспорт, кафенета, ресторанти и нощни заведения.

   За нарушение на мерките се съставят актове, по-голямата част от тях са свързани с липсата или неправилното поставяне на маски за лице, шал и други, които трябва да покрит носа и устата. Актовете са съставени в супермаркети, магазини, заведения за обществено хранене, игрални зали и молове.

             Къде и как да съобщя, ако видя нарушение?

   Екипи на РЗИ и полицията няма как да дежурят във всеки магазин и в градския транспорт, но контролните органи правят периодични проверки, а също така проверяват и сигнали за нарушения, подадени от граждани.

     РЗИ реагира и на сигнали на граждани и институции, постъпили на дежурен телефон и по електронен път. Сигнали за неспазване на мерките.

   За да направи проверка РЗИ е нужно да се даде описание на нарушението, дата на извършване на нарушението, точен административен адрес на обекта, в който сте забелязали нарушение. Подателят на сигнала трябва да остави и три имена и телефон или e-mail за последващ отговор.

          Полицията следи спазва ли се карантината

   Контролът по изпълнение на карантината се извършва от органите на МВР. За периода 26 до 30 октомври са карантинирани около 5 180 души с положителни тестове и над 4 500 контактни. От началото на март и обявяването на извънредното положение заради разпространението на коронавируса са образувани над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантина, вече има постановени над 500 присъди.

   Повечето от присъдите са пробация, условни и глоби, съобщи в края на миналата седмица министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Въведената информация за карантинирани граждани постъпва в съответната полицейска структура в рамките на 2 часа.

По думите на Терзийски служителите на реда съставят и актове, като те са основно за неносенето на маски.

   Актовете по член 209 от Закона за здравето (които включват на практика почти всички нарушения на мерките срещу коронавируса) са 23 894 за периода от 13 март до 29 октомври. Само за 29 октомври са образувани шест производства и над 180 акта за липса на предпазна маска

   Не санкциите, а спазването на мерките са приоритет

   Основният приоритет на полицията, РЗИ и останалите институции, които имат правомощия да санкционират не е да налагат глоби, а да убедят хората да спазват стриктно мерките, особено на фона на растящия брой заразени.

   "Освен актовете, които са най-много за неносене на маски, издаваме и полицейски разпореждания, така че гражданин, който неволно нарушава тези разпореждания, да се коригира", каза Христо Терзийски. По думите му, ако полицай види гражданин на улицата, който носи маска в джоба, а не на лицето си, първо получава предупреждение.

   Терзийски призова още веднъж гражданите да са стриктни към изпълняването на карантинните мерки и да се съобразяват с апелите на полицаите за спазване и на останалите противоепидемични мерки. По думите му "целта ни не е да глобяваме хората, а да се вземат мерки за промяна на поведението в тази ситуация".

  Такива предупреждения отправят и контрольорите в градския транспорт, които нямат право да налагат актове или да санкционират, ако нямате маска в обществения транспорт.

   Заповедта на министъра на здравеопазването от 27 октомври гласи, че министрите и държавните органи съгласно функционалната си компетентност трябва да предприемат спешни и незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на заповедите за мерките срещу коронавируса.

   Проверяващите екипи на РЗИ, трудовата инспекция, агенцията по безопасност на храните са ограничени и няма как да реагират на всеки сигнал за нарушение. Няма как да бъде поставен полицай или друг контролен орган пред всеки магазин, на всяка спирка на градския транспорт или на други обществени места. Заради това от месеци наред институциите многократно предупреждават колко е важна личната отговорност за спазването на мерките и посочват, че не санкциите са целта на проверките, а превенцията и осъзнаването на рисковете от заразата.

Тагове : маски , глоби ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още