Петък, 20 Септември 2024

Димитровден е! Вижте кой празнува...

Димитровден е! Вижте кой празнува...

Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Митка, Митко, Митра, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa

    Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачи те, техниците, инженери те и металурзите.

   Честит Димитровден! Българската православна църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги.

   Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. Светецът приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев. На 26 октомври завършва и традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Затова празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус.

   Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър — зима“.

   Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

   Тъй като е на границата между лятото и зимата, на Димитровден се правят множество гадания. Също както и при други празници в народния ни календар, на този ден е важно кой пръв ще почука и ще прекрачи прага на дома. По имотното състояние на полазника се гадае за благоденствието и берекета в къщата.

   В българските народни приказки Св. Димитър притежава и неземни духовни сили. Образът му напомня на прабългарските жреци, на легендарните лечители и предсказатели. Той може да предсказва времето – затова народът ни вярва, че ако времето на Димитровден е хубаво, такова ще е и на Гергьовден.

 

 

 

Тагове : Димитровден ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha