Вторник, 30 Април 2024

Сергей Цветарски пред Акцент.БГ: Активната регистрация може да изчисти избирателните списъци от фантоми и съмнения

Сергей Цветарски пред Акцент.БГ: Активната регистрация може да изчисти избирателните списъци от фантоми и съмнения
Публикация   08:14     20 Окт, 2020 /     Текст и снимка: Румен НИКОЛАЕВ   /     1124

Необходими са политическа воля и стимулиране на гражданите, които променят местоживеенето, смята председателят на Националната статистика

   Предстоят избори, изготвяне на избирателни списъци. Една проверка на Акцент.БГ преди година установи, че населението на Русе се разминава с 12 000 души според данните на ТСБ и на ГРАО. Има ли проблем в това и може ли той да бъде разрешен?

   ГРАО работи с документи, а НСИ с декларации. Това обясни пред Акцент.БГ  председателят на Националната статистика Сергей Цветарски по време на обучителен семинар УЦ в с. Сливек, Ловешко, на представители на регионалните медии.

  Ние отиваме при хората и ги питаме, те ни отговарят, без да искаме и те да ни представят документи. В ГРАО информацията се базира изцяло на движението на документи и няма как да регистрира каквито и да било обстоятелства декларативно. Оттук произтичат и всички останали неща.

  Един човек когато мигрира /вече всички се чувстваме свободни и не се намира смисъл да се уведомява някого за това/ за ГРАО това движение не съществува. Човек остава там, където е по документи, това се натрупва в годините и така се появява тази огромна разлика от 1,5 млн. души сега, която започва да се трупа още от 90-те години.

  Вероятно въпросът Ви е насочен и за изборните списъци. Няма фантоми, хората са си истински, те съществуват за избирателния списък, но не са тук.

  - Някой като че ли има интерес и полза да има тази ситуация, така ли е?

   Не, не мисля, че е така. По-скоро не са лесни решенията, за да се изчистят тези списъци. За мен има само един ход- активна регистрация. Но това трябва да решат политиците, да се споразумеят. Щом това ги притеснява и е важен за тях въпрос, нека вземат решение и готово…

   -  Те като че ли се притесняват само като са в опозиция?

   Не зная кой има полза и не ме интересува. Въпросът е, че такива хора  ще си съществуват там и след една активна регистрация. Активната регистрация е копие на нашето преброяване, само че документно. Само че ако се направи, ще се изчистят нещата, след което отново ще започне да се трупа тази грешка поради причините, които вече казах. Движението вече е много по- освободено, няма ограничения, хората не виждат своя интерес, за да декларират истинското си състояние. Ако не го декларират с документи, няма как да бъде актуален и регистърът.

    - Тази ситуация възможно ли е да се промени административно, да и се повлияе?

   Може по друг начин, но не административно. По-скоро той да е свързан с интереси. Ако човек заминава в чужбина за дълго време, трябва ли да плаща такса смет, например. Като види, че този разход няма да го има, защо да не отиде и да декларира отсъствието си от страната. Така вече ще има документ, който служи и ще бъде отчетено, че това лице няма да бъде в България.  Ако не го направи, няма как да стане. … Трябва да гоним свързване на интересите на лицето, което ще бъде облекчено откъм плащане на такси и др. налози, когато е отразило точно състоянието си. Но този въпрос колкото и да изглежда лесно решим, изисква цяла поредица от действия, една система от действия, които трябва да се вземат на политическо ниво.

   -   А каква трябва да е първата крачка, която да се направи, за да се случи това?

   Със сигурност ще се наложи промяна в редица местни закони, промяна в начисляването на тия данъци и такси. Това ще е доста сериозна работа, защото засяга редица нормативни документи. От друга страна е необходима и политическата воля, за да се обяви такава активна регистрация за избирателите.

Тагове : НСИ , ГРАО ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha