Неделя, 20 Октомври 2024

Русенската опера представя премиерата на "Севилският бръснар"

Русенската опера представя премиерата на
Публикация   19 Окт, 2020   /     akcent.bg   /     336

    Премиерата на спектакъла "Севилският бръснар" - от Росини, ще представи Русенската опера на 23 октомври тази година в Доходното здание в Русе. Това съобщи директорът на културния институт Иван Кюркчиев на пресконференция, организирана в бръснарски салон в крайдунавския град.

   "От много време исках Русенската опера да има "Севилският бръснар", но по италиански. Росини изисква специално школуване на пеене, музициране", обясни Кюркчиев.

   Той заяви, че по време на репетицията всички артисти и музиканти се забавлявали, което е много важно за добрия спектакъл.

   Режисьорът Орлин Анастасов - известният оперен бас, каза, че това е изключително сложна опера за поставяне.
"Има шест главни роли. На сцената постоянно се случва нещо. Няма време за отпускане. Удоволствие е да се работи с трупата на Русенската опера", обясни Анастасов.

   Диригентът на спектакъла Димитър Косев отбеляза, че това е една от любимите опери на русенската публика.
"Тя е от тези опери, на които публиката се радва. Лесна е за слушане, но много трудна за свирене", каза Косев.

   Един от артистите - Стоян Стоянджов, който ще се превъплъти в образа на Бартоло, обясни, че публиката няма да види стандартната постановка на "Севилският бръснар", а нещо по-различно, тъй като режисьорът е вмъкнал интересни идеи.
Сценографията и костюмите са на Иван Спасов. Хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани, а концертмайстор - Мария Павлова. Участват хор, балет и оркестър на Държавната опера в Русе. /БТА/



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още