Четвъртък, 16 Май 2024

БСП и ДПС внасят искане за отстраняването на Караянчева като председател на парламента

БСП и ДПС внасят искане за отстраняването на Караянчева като председател на парламента
Публикация   13:37     14 Окт, 2020 /     akcent.bg   /     492

 БСП и ДПС внасят искане за отстраняване на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. То е подписано от 96 народни представители на двете партии. Разискванията и гласуването най-вероятно ще бъдат утре, а за приемането на искането се изисква обикновено мнозинство.

   Аргументите - непознаване на Конституцията и правилника за работа, превръщане на Народното събрание в придатък на Бойко Борисов, нарушение на публичността и прозрачността на работата на парламента чрез изолиране на медиите в мазето, уронване на престижа на България в Европа, недопустими изказвания и др.

   От парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че благодарение на Цвета Караянчева премиерът Бойко Борисов не е участвал в парламентарния контрол от 22 ноември м.г. Председателят на парламента посочвала, че премиерът е зает, а той или карал джипа, или правел риалити шоу с министри от пънчета вдън горите тилилейски. Тя каза още, че Караянчева е оправдала Борисов за нецензурно изказване по неин адрес, вместо да поиска оставката на премиера.

   БСП критикува председателя на парламента за арогантните думи "Като не ти харесва метрото, ходи пеша, бе", с което обиждала хората и уронвала престижа на парламента. Социалистите са недоволни още, че Караянчева не придвижвала техни законопроекти.

   В отговор ГЕРБ обяви, че БСП руши авторитета на Народното събрание от години, заради което няма право да иска оставката на Караянчева - през 2019 г. отсъства от парламента в продължение на три месеца, сега не се регистрира за кворум, но после идвали да се регистрират за надницата си и др.

  Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че партията подкрепя Караянчева и ще обори всички аргументи на БСП.

   Нито една друга политическа сила не взе отношение по темата от трибуната.

   По-късно в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че и депутатите от движението са подписали искането. Той каза, че са проведени консултации първо с ГЕРБ, които изразили съгласие с мотивите на ДПС, а после с БСП.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha