Неделя, 3 Декември 2023

Христо Иванов: Цацаров бранеше Петьо Еврото, а аз се опитвах да го махна от съдебната власт

Христо Иванов: Цацаров бранеше Петьо Еврото, а аз се опитвах да го махна от съдебната власт
Публикация   08:04     11 Окт, 2020 /     akcent.bg   /     633

   “Цацаров бранеше Петьо Еврото, аз се опитвах да махна Петьо Еврото от съдебната власт. И сега Петьо Еврото продължава да бъде централен герой, включително “Осемте джуджета” са споменати в резолюцията на ЕП.” - заяви Христо Иванов в предаването “120 минути”, коментирайки конфронтацията си със Сотир Цацаров по време на работата си като министър на правосъдието.

   Иванов цитира също така разговора си с премиера преди да се съгласи да стане министър, при който Бойко Борисов е заявил, че “няма да пипаме Цацаров” и “можем да пипаме прокуратурата само ако Меркел каже”. Иванов поясни също така, че собственото му решение е било да не се съобрази с поставеното от Борисов ограничение. 

   “Настоявах публично и многократно, и пред ЕК, да бъде разследван казусът “Двете каки” с Ченалова и Янева - там беше и Борисов, там беше и Цацаров. Кой друг министър на правосъдието е излизал да иска разследване на такъв скандал?”

   На въпросите на водещата, свързани с това как Иванов е виждал Борисов, когато се е съгласил да стане негов министър и как го вижда днес, Иванов беше категоричен:

   “Не съм имал никакви илюзии, че Борисов смята да прави реформи. Не съм отивал да ставам негов министър. Отидох да бъда министър на републиката и съм се държал като такъв.”

   Той припомни и стартираните от него като министър дисциплинарни производства и подчерта, че никой министър на правосъдието преди или след него не е правил това:

   “Замислете се колко министри са били готови да подложат на риск министър-председателя, с когото работят, от това той да влезе в затвора?”

   По темата за Маджо Иванов коментира:

   “Кога Борисов ще дойде да разкаже във Вашето студио неговата история с Маджо? Защото когато Борисов е бил ортак с Пашата и с хора в кръга на Маджо, в бизнес, който по-късно се свързва с контрабанда на цигари, аз съм се занимавал, като младши експерт макар, със съдебна реформа. Аз още тогава съм се занимавал с опити да реформираме българската прокуратура и да наложим върховенството на закона.”

   На въпроса дали “Демократична България” би се коалирала с ГЕРБ, Иванов беше категоричен, че - с или без Борисов, коалиция между “Демократична България” и ГЕРБ е невъзможна.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha