Властта започна да раздава помощи като за последно

Властта започна да раздава помощи като за последно
Публикация   19:44     08 Окт, 2020 /     akcent.bg   /     425

Социалният министър обеща подпомагане за всички родители и по-голямо увеличение на ниските пенсии от догодина

   Тази седмица правителството ударно раздава пари от все още неприетия бюджет 2021. Ден след като стана ясно, че всички родители ще взимат детски надбавки и подоходният критерий отпада, сега се разширява и обхватът на помощите за първокласници и осмокласници. А правилата за осъвременяване на пенсиите, записани в Кодекса за социално осигуряване, ще бъдат задраскани, както предлагат от синдикалната организация КНСБ, и така минималната пенсия ще се повиши с почти 30%.

   Говорителят на властта по социално-икономическите теми, министър Деница Сачева, съобщи пред "Нова телевизия", че в бюджет 2021 управляващите ще предложат увеличение на минималната пенсия от сегашните 234 лв. на 300 лв., пенсиите до 369 лв. (линията на бедност) се повишават с около 10%, а останалите - с около 5%. Родителите на първокласници и осмокласници пък ще получат не обещаните по-рано тази година 250 лв.

   В бюджета за следващата година ще бъде заложено семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв.

   Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 милиона лева. Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата. Предложенията били направени още преди избухването на корона-кризата, обясни социалният министър и отхвърли съмненията, че това е предизборен ход.

   „Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца, а общо едно поколение деца е средно около 60 000. От социалните служби ми обясниха, че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат в тази помощ”, каза социалният министър.

 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha