Четвъртък, 9 Май 2024

Предстои проверка на 17 предприятия в Русе- потенциални източници на миризми

Предстои проверка на 17 предприятия  в Русе- потенциални източници на миризми
Публикация   19:33     28 Септ, 2020 /     akcent.bg   /     928

Обсъден е и въпросът за евентуално отново използване на диференцираната оптична система ДОАС

    В Русе предстои проверка на 17 предприятия - потенциални източници на миризми. Това съобщи инж. Христо Милков - началник на отдел в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Той участва тази вечер в заседание на Комисията за въздуха към Общинския съвет в Русе.

   По думите на Милков Регионалната инспекция по околната среда и водите е дала три предписания след проверката за спазване на условията в комплексното разрешително на завода за автомобилни части "Монтюпе" ЕООД. Те вече са изпълнени. Проверката е извършена в периода между 10 и 18 септември т.г., месец по-рано от предвиденото по план, а причината е постъпилите множество сигнали от русенци за наличие на миризма на "изгорял бакелит".

   Проверките ще продължат, каза още Милков

  Той коментира, че евентуално решение на проблема със замърсяването на въздуха в Русе е въвеждането отново на специална система, работила до 2012 г. в града по програма "Долен Дунав". За да се възстанови дейността й, е нужно финансиране. Системата може да се надгради и така ще следи какви са нивата на определените замърсители и от кое предприятие може да идват.

   По повод на решението на Министерството на околната среда и водите предприятия, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол, Милков коментира, че донякъде това има логика.

   Той обаче посочи, че миризмите могат да са и без цвят. По думите му видеонаблюдение  има и на ТЕЦ-Русе.

   „При срещата със заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова всяка от присъстващите институции получи определени задачи. Тази на Областна администрация Русе беше да сформира областна междуведомствена комисия и в най-кратки срокове да започне извършването на проверки, тъй като предприятията, които са потенциални източници на миризми са 17 и трябва да им бъдат проверени комплексните разрешителни. Ние успяхме веднага да създаден такава комисия и вече е извършена първата проверка в цех за леене на черни метали. Най-вероятно тази фирма също ще се окаже сред замърсителите на въздуха в Русе. Важното е, че екипът е пълен и от тук нататък със заповеди на областния управител ще се извършат и проверките в останалите предприятия. Вярвам, че ако успеем да определим още няколко такива производства, то най-накрая ще разберем кои са фирмите които тровят русенци.“, заяви заместник областният управител Свилен Иванов по време  заседанието на Комисията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha