Понеделник, 29 Април 2024

Д. Атанасова:Неосигурените за здраве да не получават административни услуги

Д. Атанасова:Неосигурените за здраве да не получават административни услуги
Публикация   19:37     24 Март, 2012 /     Дневник   /     556

Хората, които не плащат здравни вноски да бъдат лишени от някои административни услуги, например, да им не им се издава лична карта. Това предлага министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Пред радио "Дарик" тя каза, че е предлагала това и преди години като депутат от ГЕРБ, а сега като министър ще поднови този дебат. 

    По думите на новия министър затворът в този случай не е добрата мярка. Дори административните санкции и лишаването от здравноосигорителни права не работят, каза Атанасова и затова хората без здравни вноски трябва да бъдат накарани да плащат чрез лишаване от други права. Ако нямат лична карта, това ще ги лиши и от социални помощи, даде пример тя.

    Атанасова каза, че няма да върне практиката на централизираните търгове за лекарства, отменени от уволнената зам.-министърка Гергана Павлова, защото при тях лекарствата не са достигали и пациентите са се оплаквали. "Мисля, че на всички им е било ясно, че ще има повишаване на цената, когато се правят търгове за малки количества, но пък достъпът на пациентите до лекарства е много по-широк", коментира министърът. 

   Тя съобщи, че ще предложи цените на лекарствата да се съпоставят не само с осем референтни страни в ЕС, както е сега, а с всичките 26. Друга идея за намаляване на цените е да се смъкне надценката на търговците на едро и на дребно. ДДС няма да се пипа, отбеляза Атанасова.

Атанасова се ангажира да провери за какво са били похарчени общо 440 млн. лв., прехвърлени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса към Министерството на здравеопазването и да представи тази информация в парламента. "Тази практика трябва да бъде прекратена", заяви министърът.

     Атанасова е предложила няколко имена за шеф на касата, които се обсъждат и допълни, че и другите партии също могат да издигат кандидатури. Срокът за избор на ръководител на НЗОК изтече в петък, но според Атанасова той е само препоръчителен.

   "За всички хора медицинската грижа трябва да е еднаква", обоснова тя премахването на възможността за избор на екип от пациентите.  Атанасова ще предложи вместо България да плаща скъпо лечение в чужбина, да кани чуждите изтъкнати специалисти да лекуват в България и да обучават местните лекари. Така ще се спестят пари, които ще могат да бъдат насочени за увеличаване на възнаграждението тук, смята министърът. Тя увери, че България ще изпълнява решението на съда в  Люксембург да плаща лечението в чужбина на здравноосигурените български граждани.

   Новият министър смята, че здравната реформа трябва да продължи като се създадат няколко конкуриращи се здравни каси и се премине към тристълбова система, както е в социалното осигуряване - задължителна, задължителна допълнителна и доброволна. Здравната вноска няма да се увеличава до края на мандата на ГЕРБ, увери в същото време тя.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha